Shutterstock
Shutterstock
DIET TIPS

Πώς τα κρακεράκια σε συνδυασμό με το τυρί είναι το μυστικό για να χάσεις κιλά -Τι λέει καθηγητής του King's College


Αν λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από ότι καις, τότε παίρνεις βάρος, σωστά;

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια tips που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου, θα σε κρατήσουν μακριά από το πολύ φαγητό και γενικά θα βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σου ούτως ώστε να μην πάρεις βάρος.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για να μείνεις μακριά από τις περιττές θερμίδες; Ούτε που το φαντάζεσαι.

Ο καθηγητής του King's College, Tim Spector προτείνει ένα πλάνο με έξι σημεία που θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τον οργανισμό σου και να χάσεις τα περιττά κιλά:

Φυτικές ίνες

Η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του φαγητού στο έντερο, μειώνοντας την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των υγιών βακτηρίων στο έντερο, που στέλνουν σήμα στους υποδοχείς της ινσουλίνης ώστε να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Επίλεξε ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης καθώς και βρώμη αντί για χυλό και λευκό ρύζι. Φάε λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως πράσα, αγκινάρες, κρεμμύδια, σκόρδο και μούρα.

Shutterstock
Shutterstock

Τυρί και κράκερ

Ακόμη, μπορείς να συνδυάσεις τροφές που διασπώνται και μετατρέπονται εύκολα σε ενέργεια, όπως επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και ζάχαρη, με τροφές που διασπώνται αργά μειώνοντας αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα.

Συγκεκριμένα, τα υγιή λιπαρά στις τροφές συνδυασμένα με σάκχαρα, επιβραδύνουν την διαδικασία διάσπασης των θρεπτικών ουσιών και την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα. Οπότε, μπορείς να φας κρακεράκια ή ένα τσαμπί σταφύλια με μια μικρή φέτα τυρί αντί να τα φας ξεχωριστά.

shutterstock
shutterstock

Απόφυγε τα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι σαν ατομική βόμβα στο έντερο, καθώς καταστρέφουν τη σύσταση των υγιών βακτηρίων, που είναι το κλειδί στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

shutterstock
shutterstock

Φάε φαγητά με ένζυμα

Ένας άλλος τρόπος να ενισχύσεις τα υγιή βακτήρια του εντέρου σου είναι να τα «ταΐσεις» με τροφές και υγρά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως ξυνολάχανο τουρσί, κομπόστα και κεφίρ. Το ίδιο μπορεί να γίνει με φυσικό, πλήρες γιαούρτι και φρέσκο τυρί.

Shutterstock
Shutterstock

Διαφορετικά φρούτα

Τα διαφορετικά φρούτα έχουν άλλη ταχύτητα με την οποία μετατρέπονται σε ενέργεια το καθένα. Φάε μια ποικιλία από φρούτα και μούρα με ξηρούς καρπούς ή σπόρους για να αποφύγεις την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

shutterstock
shutterstock

Άσκηση

Έρευνες βρήκαν ότι το να ασκείσαι μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει τον χρόνο που μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια λόγω της μειωμένης ροής του οξυγόνου, το οποίο βοηθάει στην απελευθέρωση της ενέργειας από το φαγητό στα κύτταρα. 

Αυτό έχει ως συνέπεια μια πιο αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς τις κορυφώσεις.

shutterstock
shutterstock