shutterstock
shutterstock
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

Οι ειδικοί απαντούν σε ποια ηλικία είναι τα παιδιά έτοιμα να διασχίσουν ένα δρόμο


Για εμάς, τους ενηλίκους, το να διασχίσουμε πεζοί τον δρόμο φαίνεται εύκολο, αρκεί να είμαστε βέβαια προσεκτικοί. 

Είμαστε σε θέση να μπορούμε να υπολογίσουμε το χρόνο και την απόσταση που χρειάζεται για να περάσουμε από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Για τα παιδιά όμως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. 

Μάλιστα, έρευνες έδειξαν πως παιδιά που βρίσκονται ακόμη και στην αρχή της εφηβείας εμφανίζουν δυσκολίες στο να διασχίσουν ένα πολυσύχναστο δρόμο.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μικρότερα παιδιά μπορούν να διασχίσουν τον δρόμο εξίσου καλά με έναν ενήλικο αρκεί να είναι προσεκτικά, αλλά κάτι τέτοιο είναι λάθος και άκρως επικίνδυνο. 

Ο άνθρωπος στις μικρές ηλικίες δεν διαθέτει στον βαθμό που χρειάζεται την κατάλληλη κρίση και τις κινητικές δεξιότητες για να διασχίσει τον δρόμο με ασφάλεια. 

Πότε επομένως είναι η σωστή ηλικία για ένα παιδί να περάσει με ασφάλεια το δρόμο;

Οι ειδικοί απάντησαν στο κρίσιμο αυτό ερώτημα που απασχολεί δικαιολογημένα πολλούς γονείς. 

shutterstock
shutterstock

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 6 – 9 ετών, μόνον το 65% των παιδιών μπορούσαν να προσδιορίσουν την κατεύθυνση, από την οποία πλησιάζει ένα όχημα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά μέχρι τα εννέα τους χρόνια δεν έχουν την ωριμότητα, που χρειάζεται, ώστε να ξεχωρίσουν τους ήχους και την κατεύθυνση ενός αυτοκινήτου τόσο γρήγορα, ώστε να μην κινδυνεύσουν.

Το συμπέρασμά τους; Οτι ένα παιδί μπορεί να περάσει το δρόμο μόνο του μόνο αν είναι τουλάχιστον 10 ετών. 

Μάλιστα τονίζουν πως όσα παιδιά έχουν υπερπροστατευτικούς γονείς και δεν έχουν συνηθίσει να έχουν μία δόση αυτονομίας, τότε η ηλικία που πρέπει να περνούν μόνα τους το δρόμο είναι των 14 ετών. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να έχουν υπομονή όταν καλούνται να διασχίσουν έναν δρόμο. Και κυρίως να επιλέγουν μεγαλύτερα «κενά» στην κίνηση των οχημάτων από αυτά που θα επέλεγαν οι ίδιοι, σημειώνουν οι ερευνητές. 

Διαβάστε επίσης: Τα πράγματα που κάθε μητέρα πρέπει να έχει στο αυτοκίνητό της