Μια γυναίκα κοιτάει από το ανοιχτό παράθυρο, Φωτογραφία: Shutterstock/By Lolostock
Μια γυναίκα κοιτάει από το ανοιχτό παράθυρο, Φωτογραφία: Shutterstock/By Lolostock
ΕΞΥΠΝΑ ΤΙΠΣ

Πώς να κρατήσω το σπίτι δροσερό τις ημέρες του καύσωνα -Με παράθυρα κλειστά ή ανοιχτά;


Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες αν και αναμενόμενες, είναι πολύ δύσκολες για να τις διαχειριστεί κανείς.

Οσοι επιλέγουν να μην μετακινούνται μέσα στην πόλη τις ημέρες που έχουμε καύσωνα, κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν το σπίτι τους δροσερό.

Το να καίει συνέχεια το air-condition μέσα στο σπίτι, πέρα απ’ το κόστος, κάνει και την ατμόσφαιρα του σπιτιού εντελώς ξερή και προκαλεί προβλήματα υγείας. 

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι και κόλπα που μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την δύσκολη κατάσταση της ζέστης. 

Πολλοί αναρωτιούνται αν το πρωί που ξυπνάνε πρέπει να ανοίξουν τα παράθυρα του σπιτιού τους για να δροσιστεί το σπίτι ή αν είναι προτιμότερο να τα κλείσουν;

Οταν δηλαδή έχει καύσωνα πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα ή να τα κλείνουμε; 

Shutterstock
Shutterstock

Σύμφωνα με τους ειδικούς η απάντηση είναι μία: Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατεβάστε την τέντα. Καλό θα ήταν να κλείστε τα παντζούρια για να είναι πιο δροσερό το σπίτι αφού ο ήλιος δεν θα το χτυπάει τόσο πολύ με αυτόν τον τρόπο. 

Τα δωμάτια υπερθερμαίνονται όταν ο ήλιος μπαίνει μέσα από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, τα οποία λειτουργούν σαν τεράστιοι μεγεθυντικοί φακοί. 

Κρατώντας τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες κλειστές, θα σταματήσετε την εισροή της θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού και η παρεμπόδιση του ηλιακού φωτός θα σταματήσει την υπερθέρμανση του δωματίου.

Κατεβάστε τις τέντες σας τις ώρες που ο ήλιος πέφτει επάνω τους και ανεβάστε τις αμέσως μετά για ν’ αφήσετε το αεράκι να μπει και να δροσίσει το σπίτι σας. 

Το μυστικό για δροσιά μέσα στο σπίτι είναι να έχετε ανοίξει τα παράθυρα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύχτας την προηγούμενη μέρα.

Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από την περιοχή όπου ζείτε και από το εάν θέλετε να κοιμηθείτε με θύρες ανοιχτές. 

Αερίστε, καλύτερα, τις πρώτες πρωινές ή τις νυχτερινές ώρες κι ύστερα κλείστε πάλι για να «φυλακίσετε» τη δροσιά.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι ανοίγουμε τα παράθυρα όταν η θερμοκρασία εκτός σπιτιού είναι χαμηλότερη από αυτή εντός σπιτιού.

Κλείνουμε επομένως τα παράθυρα όταν έξω κάνει περισσότερη ζέστη από μέσα. 

Διαβάστε επίσης: Eπαθες ψύξη από το κλιματιστικό; Τι να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα

Οι τροφές που δεν περίμενες ότι μπορούν να σε δροσίσουν μέσα στον καύσωνα -Με αυτές δεν θα σκάσεις