Shutterstock
Shutterstock
WOMEN IN 30S

Οι τέσσερις αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας μετά τα 30


Τα πρώτα «-άντα».

Όταν ένας άνθρωπος αλλάζει δεκαετία και μπαίνει στα 30, αλλάζουν πολλά στη ζωή του. Πόσο μάλλον σε μια γυναίκα.

Πλέον, έρχονται αλλαγές στην καριέρα, στην προσωπική ζωή και στην υγεία μας.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μιας γυναίκας όταν πατήσει τα 30;

Συγκεκριμένα, συμβαίνουν τέσσερις αλλαγές στο σώμα κάθε τριαντάρας, που είναι απόλυτα φυσιολογικές.

1. Η οστική μάζα μειώνεται σταδιακά

Η γήρανση οδηγεί σε φυσική μείωση της μάζας των οστών, που έχει κορυφωθεί στην δεκαετία των 20. Αυτή η απώλεια μπορεί να οδηγήσει με υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση όπου τα κόκαλα γίνονται πιο εύθραυστα και σπάνε πιο εύκολα. Λόγω ορμονικών παραγόντων και μικρότερων οστών, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από τους άνδρες.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να καταναλώνουμε περισσότερο ασβέστιο και να κάνουμε ασκήσεις που δυναμώνουν τα κόκαλα. 

Shutterstock
Shutterstock

2. Μεγαλύτερη ευαισθησία στην αύξηση βάρους

Η μείωση στη μυική μάζα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους αλλά και το lifestyle που κάνουμε παίζει ρόλο στην αύξηση του βάρους. Η καθιστική ζωή, το να κάθεσαι στη δουλειά ή να τρως έξω, είναι μεγάλος παράγοντας κινδύνου.

Το να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δύσκολο καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες γεννούν μετά τα 30. Αν και ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται στα τέλη της δεκαετίας των 20, αυτό μπορεί να ενταθεί στα 30.

shutterstock
shutterstock

3. Οι περίοδοι μπορεί να έχουν μικρές αλλαγές

Μερικοί παράγοντες, από ορμονικές διακυμάνσεις μέχρι πριν την εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην περίοδο ή πόνο. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές μέχρι τα 40. Η ενδομητρίωση είναι επίσης συνήθεις σε αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες έχουν λιγότερο επίπονες περιόδους αφότου γεννήσουν. 

Αυτό συμβαίνει γιατί ο τράχηλος της μήτρας έχει διασταλεί και επιτρέπει στο αίμα να ρέει με λιγότερες συσπάσεις της μήτρας. 

shutterstock
shutterstock

4. Το δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα

Η αναδόμηση των κυττάρων του δέρματος μειώνονται σε 28 από 35 την ημέρα, που σημαίνει ότι τα νεκρά κύτταρα αργούν να αντικατασταθούν. Έτσι, το να διατηρείς την ενυδάτωση στο πρόσωπο μπορεί να είναι δύσκολο.

Παίρνει περισσότερο στο εξωτερικό στρώμα δέρματος να απομακρυνθεί, δίνοντάς του μια πιο ξηρή επιδερμίδα. Ακόμη, οι παράγοντες ενυδάτωσης στο δέρμα όπως το υαλουρονικό οξύ μειώνεται και το σπάσιμο του δέρματος αυξάνεται.

Shutterstock
Shutterstock