Pexels
Pexels
13|08|2018 14:23
SHARE
SUMMER HOLIDAYS

7 λάθη που κάνεις με τα χρήματα στις διακοπές σου και γυρίζεις πίσω ταπί


Είναι οι μέρες που περιμένεις όλη τη χρονιά κι έχουν το δικό τους λεξιλόγιο: χαλάρωση, διασκέδαση, καφέδες, παραλία, ηλιοθεραπεία, φαγητό. Σε αυτό το λεξιλόγιο σπάνια συναντάται η λέξη «αποταμίευση».

Σωστά κατάλαβες: για τις διακοπές μιλάμε.

Πολλοί καταφέρνουν με μαθηματική ακρίβεια να επιστρέφουν από τις διακοπές τους με -εντελώς ή σχεδόν- άδειο πορτοφόλι. Λίγο η ανάγκη να ξεφύγεις από τη μιζέρια της πόλης, λίγο οι τιμές που χτυπάνε κόκκινο την περίοδο των διακοπών σε τουριστικά θέρετρα, λίγο η ανεξέλεγκτη παρορμητικότητά σου που σε κάνεις να ξοδεύεις αλόγιστα σε πετούν εκτός προυπολογισμού και μένεις να αναρωτιέσαι πώς τα κατάφερες πάλι και δεν άφησες τίποτε στην άκρη.

Τα λάθη που κάνεις στις διακοπές με τα χρήματα, κοστίζουν την ηρεμία σου όταν επιστρέφεις από αυτές. Και μπορείς να τα αποφύγεις.

Δες ποια είναι:

1) Ξοδεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο: Για την διαμονή, για το φαγητό, για τους καφέδες, για τα κοκτέιλ, για τις εξόδους, για κάτι που θα δεις σε κάποια βιτρίνα. Ξοδεύεις, ξεχνώντας επιμελώς ότι επιστρέφοντας θα έχεις να διαχειριστείς τα έξοδα του υπόλοιπου καλοκαιριού στην πόλη.

2) Δεν έχεις budget: Μα, πού πάς χωρίς πλάνο; Σίγουρα όχι κάπου που δεν θα πληρώσεις ακριβά στο τέλος. Αν δεν έχεις συγκεκριμένο budget κι αν δεν το ακολουθείς με σύνεση, το να γυρίσεις με χρήματα στο πορτοφόλι, θα είναι ένα μικρό καλοκαιρινό θαύμα. Αν είναι να γυρίσεις με πονοκέφαλο για πώς θα βγάλεις οικονομικά το υπόλοιπο καλοκαίρι, άστο καλύτερα.

3) Δεν έχεις τακτοποιήσει πάγια έξοδα πριν φύγεις για διακοπές: Ναι, για τους λογαριασμούς μιλάμε. Καλό θα είναι να μεριμνήσεις για την εξόφλησή τους πριν φύγεις για διακοπές για μην έχεις δυσάρεστα επακόλουθα που θα σαμποτάρουν το καλοκαίρι σου.

4) Μην περιμένεις να κλείσεις εισιτήριο την τελευταία στιγμή: Γιατί απλά θα το πληρώσεις πολύ πιο ακριβά από όσο θα το πλήρωνες αν το έκλεινες εγκαίρως.

5) Κάνεις περιττές αγορές: Δεν είναι ανάγκη να πάρεις εκείνο το φόρεμα ή εκείνα τα σανδάλια που είδες στη βιτρίνα από την στιγμή που έχεις άλλα στην -ήδη- φορτωμένη βαλίτσα σου. Όχι μόνο θα «αναστενάξει» εκείνη από το περιττό βάρος κατά την επιστροφή σου στην πόλη, αλλά και το πορτοφόλι σου.

6) Ηλεκτρικές συσκευές: Φεύγεις για διακοπές και οι συσκευές του σπιτιού είναι στην πρίζα. Η τηλεόραση, το DVD, το air condition, οι συσκεύες στην κουζίνα. Για ποιο λόγο να πληρώσεις για ρεύμα που δεν χρησιμοποιείς; Αν χρησιμοποιείς συνεχώς το air condition, ο λογαριασμός θα έρθει φουσκωμένος. Γιατί να τον φουσκώσεις κι άλλο;

7) Μην είσαι ανειλικρινής με τον εαυτό σου: Να ξοδεύεις μέχρι εκεί που πραγματικά μπορείς. Ενα λάθος που κοστίζει πάντα είναι η σύγκριση με τους άλλους. Πού πάνε οι άλλοι, τι τρώνε οι άλλοι, σε ποιο ξενοδοχείο μένουν. Μια λανθασμένη στάση ζωής που σε απομακρύνει από την αλήθεια σου. Οι διακοπές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μέτρο σύγκρισής σου με τους άλλους.