Μια γυναίκα έχει πρόβλημα με τους θορύβους, Φωτογραφία: Unsplash/Analise Benevides
Μια γυναίκα έχει πρόβλημα με τους θορύβους, Φωτογραφία: Unsplash/Analise Benevides
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Σας ενοχλεί ο ήχος ενός ανθρώπου που μασάει ή αναπνέει βαριά; Κι όμως, πάσχετε από αυτή τη διαταραχή


Σας πιάνει ένας εκνευρισμός στα όρια της οργής, όταν ακούτε κάποιον δίπλα σας να να κάνει κλικ-κλικ παίζοντας με το στιλό του; 

Ή τον ήχο που κάνει όταν πίνει καφέ. Ή τον ήχο που κάνει όταν χτυπάει τα πλήκτρα στον υπολογιστή. 

Κατ' αρχήν, δεν είστε οι μόνοι (αν το νομίζατε). Κατά δεύτερον, οι επιστήμονες μόλις βρήκαν για πρώτη φορά μια εξήγηση στον εγκέφαλο γι' αυτή την περίεργη ανθρώπινη αντίδραση.

Η συνηθισμένη απάντηση σε όποιον παραπονιέται για τον ήχο που κάνει ο διπλανός του όταν καταπίνει, είναι «μην είσαι τόσο ιδιότροπος/υπερβολικός».

Ωστόσο, έρευνες τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ιδιότροποι είναι όσοι παραπονιούνται για ορισμένους ήχους. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από μία νευρολογική διαταραχή, η οποία ονομάζεται «μισοφωνία» (misophonia).

Για πολλούς ανθρώπους, ο ήχος που κάνει κάποιος όταν πίνει καφέ ή όταν αναπνέει βαριά μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικός.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών, ορισμένοι ήχοι – ειδικά της βρώσης, της πόσης και της αναπνοής – μπορούν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με τα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση, που οδηγεί σε θυμό ή άγχος.

unsplash
unsplash

Γιατί λοιπόν κάποιοι είναι τόσο ευαίσθητοι απέναντι σε ήχους  που δεν ενοχλούν άλλους; Η απάντηση κρύβεται στη διαταραχή που ονομάζεται μισοφωνία και η οποία τους προκαλεί εκρήξεις θυμού, άγχος και, μερικές φορές, κρίσεις πανικού.

Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις μίσος και φωνή υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι ήχοι προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Βρετανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι η μισοφωνία είναι μια πραγματική εγκεφαλική διαταραχή και όχι μια φανταστική ή μόνο ψυχική αντίδραση.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει σαφές το πόσοι άνθρωποι πάσχουν από μισοφωνία στον κόσμο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος σαφής τρόπος για να διαγνωσθεί. Κατ’ επέκταση, δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία κατά της νόσου.

Διαβάστε επίσης: Τι πραγματικά συμβαίνει όταν κάνουν «κρακ» τα δάχτυλά σου

Κι όμως, υπάρχει λόγος που οι σακούλες των τσιπς κάνουν τόσο θόρυβο