Shutterstock
Shutterstock
ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΟ

Το φυτό που λειτουργεί σαν φυσικό botox -Αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων και συσφίγγει το δέρμα


Τα χρόνια περνούν και αφήνουν πάνω μας τα σημάδια τους.

Οι άνθρωποι πάντα έψαχναν τρόπους αντιγήρανσης, ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα, οι περισσότεροι καταφεύγουμε σε ειδικές κρέμες.

Προϊόντα αντιγήρανσης όπως κρέμες και serum για ρυτίδες, σύσφιξης κτλ. μπορείς να βρεις εύκολα ενώ οι πιο τολμηροί δοκιμάζουν botox, ακόμα και νυστέρι.

Ωστόσο, η φύση έχει προνοήσει και γι’ αυτό. 

Μας έχει προικίσει με φυσικά προϊόντα, υλικά και συστατικά που κάνουν την ίδια δουλειά με πολλά φάρμακα που έχουμε δημιουργήσει για να καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Για παράδειγμα, πολλές τροφές βοηθούν στην απώλεια βάρους, σε διάφορες ασθένειες, σωματικές και ψυχικές και βελτιώνουν τη συνολική υγεία μας.

Αυτή τη φορά, μια νέα έρευνα μας αποκαλύπτει ποιο φυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν φυσικό botox.

Η συγγραφέας δρ. Navindra Seeram του Πανεπιστημίου του Rhode Island αναφέρει ότι αυτό είναι το εκχύλισμα από τα φύλλα του σφένδαμου.

Ο σφένδαμος αποτελεί το σύμβολο της Καναδέζικης σημαίας και παράγει το φυσικό γλυκαντικό, το σιρόπι του σφένδαμου, που χρησιμοποιούμε στα pancakes.

«Πολλά βοτανικά συστατικά προέρχονται παραδοσιακά από την Ινδία, την Κίνα και τη Μεσόγειο αλλά ο σφένδαμος φυτρώνει μόνο στην Βορειοανατολική Αμερική», αναφέρει η Seeram.

Η έρευνα βρήκε ότι αυτό περιέχει χημικές ενώσεις που αποτρέπουν την δημιουργία ρυτίδων.

Οι ρυτίδες αναπτύσσονται όταν το ένζυμο ελαστάση διασπά την ελαστίνη, που διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, ως κομμάτι της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης.

Το εκχύλισμα από τα φύλλα σφένδαμου, γνωστό ως γαλλοταννίνες που περιέχουν γλυκιτόλη στον πυρήνα τους (GCGs), αποτρέπει ακόμη την φλεγμονή του δέρματος και φωτίζει της σκούρες κηλίδες, όπως τις πανάδες. 

«Το εκχύλισμα αυτό μπορεί να συσφίξει την ανθρώπινη επιδερμίδα σαν ένα botox φυτικής προέλευσης, με τοπική εφαρμογή και όχι ενέσιμη τοξίνη», αναφέρει η δρ. Seeram.

Οι ερευνητές που πιστεύουν ότι οι καταναλωτές προτιμούν την φυσική φροντίδα του δέρματος, πρόσθεσαν το εκχύλισμα αυτό σε καλλυντικά.

«Οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν φύλλα από τα κόκκινα δέντρα σφένδαμου στο παραδοσιακό ιατρικό τους σύστημα».

Η ικανότητα των GCGs να αναστέλλουν την δραστηριότητα της ελαστάσης εκτιμήθηκε σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα.

Έτσι, οι επιστήμονες ανέπτυξαν προϊόντα με την ονομασία «Maplifa», από τα φύλλα σφένδαμου, και εκτιμούν ότι θα βγουν στην αγορά ως καλλυντικά ή συμπληρώματα διατροφής με σκοπό την αντιγήρανση.