Ψωμί και μέλι, Φωτογραφία: Shutterstock/By Bukhta Yurii
Ψωμί και μέλι, Φωτογραφία: Shutterstock/By Bukhta Yurii
ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Μέλι Μανούκα: Tο ακριβότερο μέλι στον κόσμο -Ποιες είναι οι ιδιότητές του


Eχετε ακούσει ποτέ για το μέλι Μανούκα; Είναι ένα σπάνιο και αγνό μέλι που προέρχεται από τις παρθένες εκτάσεις της Νέας Ζηλανδίας με υψηλή περιεκτικότητα σε γύρη Μανούκα.

Το μέλι Μανούκα είναι μία εξαιρετική πηγή γεύσης και θρέψης και παράγεται όταν οι μέλισσες αντλούν το νέκταρ από τα λουλούδια του.

Εχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά από τη φυλή των Μαορί, ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, για πολλές γενιές, ως παραδοσιακή θεραπεία για κοινές ασθένειες του χειμώνα όπως κρυολόγημα, πονόλαιμος, φαρυγγίτιδα κ.α αλλά και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Αλλωστε το μέλι χρησιμοποιείται από παλιά ως «γιατροσόφι» σε πληγές και κοψίματα, καθώς ήδη από τον 12ο αιώνα είχαν αναγνωριστεί οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Σήμερα, επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη και Ασία έχουν δείξει πως το μέλι μανούκα περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο μέλι.

Όλα τα είδη μελιού έχουν αποδεδειγμένα αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο το μέλι Μανούκα περιέχει ένα «μυστικό» χημικό συστατικό, ένα υπεροξείδιο, που του προσδίδει πιο ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση.

Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι τόσο ισχυρές, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων σε σχέση ακόμη και με κάποια άλλα σκευάσματα της σύγχρονης φαρμακευτικής. 

Ως προς τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, είναι σκουρόχρωμο, έχει έντονη, ιδιαίτερη γεύση και χαρακτηριστική οσμή βοτάνων και ξύλου.

Ανήκει στα φυσικά συστατικά- superfoods που συμβάλλουν τόσο στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού (wellbeing) όσο και στην διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας.

Επουλώνει, επανορθώνει και ενυδατώνει το ξηρό, ταλαιπωρημένο και καταπονημένο δέρμα, ενισχύοντας τη φυσική κυτταρική ανάπλαση και βελτιώνοντας τον τόνο του δέρματος, δημιουργώντας μια όψη πιο νεανική και υγιή. 

Θρέφει και αναζωογονεί το τριχωτό της κεφαλής και βοηθά στη διατήρηση της υγιούς εμφάνισης των μαλλιών.

Το μέλι μανούκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επίθεμα, πάνω σε μια ανοικτή εκδορά δύκολη στη θεραπεία της, μετά από συμβουλή του γιατρού.  

Εχει ξεχωριστή δράση στις πληγές, τους τραυματισμούς, τα εγκαύματα, τις μυκητιάσεις, το στομαχικό έλκος, τις άφθες, τον πονόλαιμο καθώς επίσης και στην κυκλοφορία του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Είναι επίσης βασικό συστατικό σε αρκετά προϊόντα ομορφιάς, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητές του. Ως συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα, το μέλι Μανούκα βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και βελτιώνει την ελαστικότητα.

Ο θρύλος θέλει την Κλεοπάτρα φανατική του μελιού για τη διατήρηση της ομορφιάς της!

Είναι το πιο ακριβό μέλι του κόσμου. Κοστίζει 220 ευρώ το κιλό, περίπου 8 ευρώ η κουταλιά, και η ζήτησή του έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά αφότου συμπεριλήφθηκε στη λίστα των superfoods.

Συστήνεται η κατανάλωση έως 3 κουταλιών την ημέρα, μία ώρα πριν από κάθε γεύμα, ή ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα των γευμάτων σας.

shutterstock
shutterstock