Μια γυναίκα ακουμπάει την καρδιά της, Φωτογραφία: Shutterstock/By file404
Μια γυναίκα ακουμπάει την καρδιά της, Φωτογραφία: Shutterstock/By file404
ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ερευνα: To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται σε δύο απρόσμενες τροφές


Το κλειδί για μια υγιή καρδιά μπορεί να διαφέρει από τις προηγούμενες οδηγίες των ειδικών. 

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου - 29,6% του συνολικού αριθμού θανάτων στην χώρα μας.

Η θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο αφορά και στα δύο φύλα και εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Οι ειδικοί τονίζουν όμως ότι υπάρχει τρόπος για να προληφθούν οι ασθένειες αυτές.

Η σωστή διατροφή και μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Εχουν κατά καιρούς ειπωθεί πολλά σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε μία υγιή καρδιά.

Το ερώτημα αν το κόκκινο κρέας είναι καλό για την υγεία μας έχει συζητηθεί έντονα εδώ και αρκετό καιρό. Σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες οδηγίες των ειδικών συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος για λόγους υγείας.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ακατέργαστου κόκκινου κρέατος και τυριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, βελτιώνοντας την ευημερία της καρδιάς.

Παρά την κακή τους φήμη για τα πολλά λιπαρά που περιέχουν, τα τυριά και το κόκκινο ακατέργαστο κρέας μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν καλό στην καρδιά.

Τα τελευταία χρόνια το κόκκινο κρέας έχει κάνει δυνατό comeback στη διατροφική μας συνείδηση, κυρίως χάρη στη μεγάλη δημοτικότητα που έχουν αποκτήσει οι πρωτεϊνικές δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Οι καταναλωτές θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος και να προτιμούν το ακατέργαστο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα. 

Το κόκκινο ακατέργαστο κρέας και το τυρί μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας τυριού κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το πιο καθαρό κρέας -Eχει τα λιγότερα λιπαρά και περισσότερες πρωτεΐνες