Shutterstock
Shutterstock
05|09|2018 12:33
SHARE
ΕΡΕΥΝΑ

Το σημείο στο αεροδρόμιο που έχει περισσότερα μικρόβια από τις τουαλέτες σύμφωνα με έρευνα


Είναι το μέρος όπου συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά.

Εκεί, ίσως χρειαστεί να παραμείνουν για ώρες περιμένοντας. Κουβαλούν μαζί τους αποσκευές και προσωπικά αντικείμενα και πολλές φορές, χρησιμοποιούν τους χώρους του χωρίς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Το αεροδρόμιο είναι γεμάτο εστίες μικροβίων: έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2016 στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι από ειδικούς του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του Φιλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας έρχεται σαν «καμπανάκι» για να μας υπενθυμίσει τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία μας, κάθε σημείο του αεροδρομίου.

Κάποιος μπορεί να σκεφτόταν ότι τα περισσότερα μικρόβια είναι συγκεντρωμένα στην τουαλέτα. Αυτή η έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτή την στερεοτυπική σκέψη (σσ. η τουαλέτα είναι το σημείο που απολυμαίνεται συχνότερα). Το πιο βρώμικο σημείο του αεροδρομίου είναι άλλο: η απάντηση βρίσκεται στα πλαστικά καλάθια στα οποία τοποθετούνται προσωπικά αντικείμενα των επιβατών όταν περνούν από έλεγχο.

Σκεφτείτε λίγο: εκεί τοποθετούνται παπούτσια -που από μόνα τους είναι μια σοβαρά εστία μικροβίων-, συσκευές και αντικείμενα παντός είδους, πολυχρησιμοποιημένα που σπανίως πλένονται ή δεν έχουν απολυμανθεί ποτέ.

Είναι ικανά να μεταφέρουν επικίνδυνους ιούς για την υγεία και βέβαια η αντίστασή μας σε αυτούς μειώνεται συνεχώς όσο δεν τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Άλλα σημεία που εξετάστηκαν ήταν οι τουαλέτες, τα καθίσματα στους χώρους αναμονής, τα πλαστικά παιχνίδια σε παιδότοπους, οι μετρητές ελέγχου διαβατηρίων κ.α.

Eκατοντάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους καθημερινά αλλά ποιοι τελικά από όλους αυτούς σκέφτονται ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην υγεία τους αν απουσιάζει η ατομική υγιεινή;

O καθηγητής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ αναφέρει ότι αυτή η έρευνα μπορεί βοηθήσει δραστικά στην πρόληψη της μετάδοσης ιών στους χώρους των αεροδρομίων.