Μια μητέρα ετοιμάζει το παιδί της για το σχολείο, Φωτογραφία: Shutterstock/By Vigen M
Μια μητέρα ετοιμάζει το παιδί της για το σχολείο, Φωτογραφία: Shutterstock/By Vigen M
ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν να μην δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο facebook


Μπορεί εσύ να πετάς στα σύννεφα που το παιδί σου θα ξεκινήσει και πάλι το σχολείο, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο εύκολο για εκείνο.

Πρωινό ξύπνημα, διάβασμα, αποχωρισμός από τους γονείς είναι μερικά πράγματα που του κακοφαίνονται από λίγο έως πολύ.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και σε λίγες ημέρες θ’ ακουστεί το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς και τα παιδιά θα καθίσουν στα θρανία.

Οι περήφανες μαμάδες θα ποστάρουν στο προφίλ τους στο Instagram και στο facebook τις όμορφες φατσούλες τους και θα γράψουν «πρώτη μέρα στο σχολείο».

Οι ειδικοί όμως για άλλη μια φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως δεν πρέπει να δημοσιεύονται φωτογραφίες των παιδιών στα social media. 

Συνήθως οι γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, αλλά οι αποδέκτες είναι πολλοί και δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι είδους άνθρωποι είναι.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις όσων έχουν αναρίθμητους «φίλους», μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αρκετοί που δεν γνωρίζουν. Ή πάλι το προφίλ τους είναι δημόσιο, οπότε ο καθένας μπορεί να δει ό,τι ανεβάζουν. 

«Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα» τονίζουν οι ειδικοί.

«Πρέπει να σεβόμαστε τη μοναδικότητα και την ιδιωτικότητά τους. Δεν είναι προεκτάσεις του εαυτού μας. Όπως προσέχουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, πρέπει να προσέχουμε τα προσωπικά δεδομένα και τα δικά μας και των παιδιών μας», σημειώνουν. 

Shutterstock
Shutterstock

Ερευνες αποδεικνύουν με στοιχεία τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών και εφήβων από τους γονείς. Σε πολλές περιπτώσεις τους προκαλεί αμηχανία, νιώθουν ότι άγνωστοι εισβάλουν στην ιδιωτική τους ζωή και είναι η αφορμή να γίνουν θύματα cyberbullying. 

Δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που θα ενοχλήσει το παιδί, όσο ο αδιάκοπος χλευασμός των συμμαθητών του ή, ακόμα χειρότερα, το bullying που θα ακολουθήσει.

Οι γονείς συνήθως σκέφτονται ότι δεν είναι κακό να δημοσιεύουν εικόνες των παιδιών τους στο facebook ή στο Instagram, αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες εικόνες μπορούν να καταλήξουν σε συλλογές εικόνων που διατηρούν παιδόφιλοι.

Επιπρόσθετα, μπορεί ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όποιο σκοπό θέλει.

Εκθέτοντας το παιδί σε διάφορες ηλικίες μέσω φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούμε το λεγόμενο «ψηφιακό αρχείο» του παιδιού. Το γεγονός ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πληροφορίες για ολόκληρη την ζωή του παιδιού, τις οποίες θα διαχειρίζεται όπως θέλει, θα πρέπει τουλάχιστον να μας φοβίζει.

Επίσης, οι υπηρεσίες τοποθεσίας που υπάρχουν στα κινητά και στις εφαρμογές μπορούν να δώσουν πληροφορίες στους θύτες για την τοποθεσία της κατοικίας, του σχολείου του παιδιού ή τις εξωτερικές του δραστηριότητες

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας είναι να μην ποστάρετε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο. Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι λαμβάνουν ένα «μέτρο προστασίας» ποστάροντας φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να αναγράφουν πουθενά τα ονόματά τους. Οι φωτογραφίες, όμως, θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους.

Διαβάστε επίσης: Τι φορούν οι πιο μοδάτοι μπόμπιρες (και οι μαμάδες τους) την πρώτη μέρα στο σχολείο

Σπιτικό κολατσιό για το σχολείο -Συμβουλές για να μην το βαρεθεί το παιδί σας