Unsplash
Unsplash
07|09|2018 08:27
SHARE
ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Τρυπτοφάνη: Οι 8 τροφές με το συστατικό που καταπολεμά το άγχος


Η καθημερινότητά μας βομβαρδίζεται καθημερινά από αρνητικά ερεθίσματα.

Στρες, κούραση, τοξικές συμπεριφορές, απαιτητικές υποχρεώσεις, κακός ύπνος και εξάντληση πολεμούν ανελέητα την ψυχολογία μας και η διάθεσή μας περπατά σε τεντωμένο σκοινί.

Έρευνες, μελέτες, χιλιάδες βιβλία, ομιλίες: οι σκέψεις γύρω από την χαρά και το πώς τελικά έρχεται στη ζωή μας είναι ατέλειωτες. Εμείς, θα απλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα.

Ολα ξεκινούν από τις εντολές που δίνει ο εγκέφαλός μας στο υπόλοιπο σώμα: αν αυτός δεν τροφοδείται σωστά τότε οι εντολές ίσως να έχουν αντίθετη κατεύθυνση από την χαρά.

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας: η δεύτερη κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της πρώτης. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν δραστικά το άγχος, που μας κάνουν να νιώθουμε ευεξία και συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Έχετε ακούσει για την τρυπτοφάνη;

Η τρυπτοφάνη είναι το απαραίτητο αμινοξύ για να παράξουμε σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εμφάνιση άγχους, θυμού και κατάθλιψης: τα χαμηλά επίπεδά της μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία μας.

Εν ολίγοις, η κατανάλωση τροφών με τρυπτοφάνη μπορεί να βελτιώσει δραστικά την ψυχολογία μας. 

Σε ποιες τροφές τη συναντάμε; Είναι όλες θρεπτικές, γευστικές και πολύτιμες για τον οργανισμό μας!

1) Λιπαρά ψάρια: Η αμερικανική ιατρική κοινότητα συνιστά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός τουλάχιστον, δύο φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Pexels
Pexels

2) Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά και υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη και να απελευθερώσει ουσίες που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. H μαύρη σοκολάτα βοηθά ακόμα στον ύπνο αλλά και στη σεξουαλική διάθεση.

Unsplash
Unsplash

3) Αυγά: Τα αυγά μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες Α, D, E και Κ. Πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

Unsplash
Unsplash

4) Tυρί: Το τυρί περιέχει πλήθος βιταμινών σημαντικών για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία και τη διατήρηση της οστικής μάζας. Περιέχει, επίσης, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες Α και B12.


 

Pexels
Pexels

5) Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο είναι υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά, μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα προστατεύοντάς μας από καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ρετινόλη, α-καροτένιο, β-καροτένιο και λυκοπένιο.

Pexels
Pexels

6) Πατάτες: Πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, βοηθούν σημαντικά τον οργανισμό.  

Unsplash
Unsplash

7) Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Unsplash
Unsplash

8) Γάλα: Η διατροφική του αξία είναι ανεκτίμητη, αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, κάλιο, φώσφορο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη , βιταμίνες Α, D και B12.

Unsplash
Unsplash