Unsplash
Unsplash
10|09|2018 11:00
SHARE
ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

7 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας


Φανταστείτε τον εγκέφαλο σαν μια τεράστια αποθήκη πληροφοριών κι έναν επεξεργαστή ερεθισμάτων που δουλεύει ακατάπαυστα. Ο εγκέφαλος λειτουργεί ακόμα καλύτερα όταν του δίνουμε τα απαραίτητα καύσιμα: τροφές που του χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει να δίνει εντολές στο υπόλοιπο σώμα.

Τι συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος «απορρυθμίζεται»;

Η άνοια είναι το σύνδρομο που επηρεάζει γνωστικές περιοχές όπως η μνήμη, η ομιλία, η προσοχή και η συγκέντρωση.

Είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια διανοητικότητας και κοινωνικότητας. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες μορφές άνοιας είναι: η νόσος Αλτσχάιμερ, η σημασιολογική άνοια, η αγγειακή άνοια, η μετωποκροταφική άνοια και η άνοια με σωμάτια Lewy.

Είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πριν την ηλικία των 65 ετών.

Οι παρακάτω 7 τροφές μπορούν να ενδυναμώσουν τον εγκέφαλο και να γίνουν μέσο πρόληψης της άνοιας (και όλες είναι απίστευτα θρεπτικές):

1) Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πείνας και κατ’επέκταση στον έλεγχο του βάρους. Περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά Ω-3 και Ω-6, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο. Οφελούν τα οστά και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες  (την αντίληψη, την μάθηση και την μνήμη).

Pexels
Pexels

2) Πουλερικά: Η ποιότητα των πουλερικών εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία τους, το ποσοστό λίπους που περιέχουν και την εκτροφή τους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πουλερικά (αντί για κόκκινο κρέας) προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς και κατ’επέκταση τα αγγεία του εγκεφάλου. Έτσι μειώνονται προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του.

 

Unsplash
Unsplash

3) Ψάρια: Τα ψάρια (ψητά ή βραστά) αν καταναλώνονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορούν βελτιώσουν την μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής. Περιέχουν βιταμίνη Α, -σημαντική για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας-, βιταμίνες του συμπλέγματος Β -που βοηθούν στη σύνθεση αμινοξέων-, ψευδάργυρο και Ω-3 λιπαρά οξέα –που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τις τιμές αρτηριακής πίεσης.

 

Pexels
Pexels

4) Eλαιόλαδο: Είναι ένα από τα superfood της διατροφής. «Αρχηγός» της μεσογειακής διατροφής. Είναι μια τροφή πλούσια αντιοξειδωτικές ουσίες και καλά λιπαρά.

Η βιταμίνη Ε που περιέχει συμβάλλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με την επιστήμη, το ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση της μνήμης, ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και μειώνει τις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο Αlzheimer.

Unsplash
Unsplash

5) Κόκκινα φρούτα: Αποτελούν μια ασπίδα για τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν λυκοπένιιο που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου –που ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων και δημιουργούνται στο πέρασμα του χρόνου. Περιέχουν, μεταξύ άλλων, κουερσετίνη, που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, στην καύση του λίπους και στον περιορισμό της κακής χοληστερίνης. Καταναλώνοντας κόκκινα φρούτα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενισχύετε την υγεία του εγκεφάλου. Η αντιοξεδωτική τους δράση προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση.

Pexels
Pexels

6) Φυλλωδη λαχανικά: Oι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να είναι μια απλή και πολύ προσιτή μέθοδος προστασίας του εγκεφάλου από την άνοια. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά που κρατάνε τις νοητικές ικανότητες σε εγρήγορση και βοηθούν τη μνήμη σε σημαντικό βαθμό είναι το μαρούλι, το σπανάκι και η λαχανίδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών και άλλων τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και β-καροτένιο μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο υγιή. 

 

Unsplash
Unsplash

7) Σκόρδο: Το σκόρδο είναι πλούσια πηγή L- κυστεΐνης που βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Επίσης, ένα συστατικό που περιέχει (υποπροϊόν ενός υδατάνθρακα), το FruArg, μπορεί να εμποδίσει τις βλάβες των κυττάρων του εγκεφάλου που δημιουργούνται από το στρες, τη διαδικασία της γήρανσης και την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Το σκόρδο βοηθά στη μνήμη και την συγκέντρωση.

Unsplash
Unsplash