Shutterstock
Shutterstock
BALNEOLOGY

Μπάνιο ή ντους; Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για την ψυχοσωματική μας υγεία και γιατί


Κάθε μέρα συνηθίζουμε να κάνουμε ντουζ πριν ή μετά τη δουλειά.

Ειδικά όταν βιαζόμαστε να ετοιμαστούμε, τι πιο εύκολο και γρήγορο από ένα ντους;

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ένα μεγάλο και απολαυστικό μπάνιο, μετά από μια κουραστική και δύσκολη μέρα.

Γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό, ρίχνουμε αφρόλουτρο ή έλαια και άλατα και απολαμβάνουμε το μπάνιο μας χαλαρώνοντας.

Δυστυχώς, ο περιορισμένος χρόνος και το γεμάτο μας πρόγραμμα δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό κάθε μέρα και αρκούμαστε σε ένα γρήγορο ντους και αφρόλουτρο.

Κάνουμε, όμως, μεγάλο λάθος!

Σύμφωνα με νέα έρευνα Γιαπωνέζων, ξεγελάμε τον εαυτό μας όταν επιλέγουμε το ντους αντί του κανονικού μπάνιου, όσον αφορά σε σωματικά και ψυχολογικά οφέλη στην υγεία μας.

Shutterstock
Shutterstock

Το Japan Health and Research Center, το Tokyo City University και το Jichi Medical University θέλησαν να εξετάσουν αν υπάρχουν μετρήσιμα οφέλη στην υγεία του να κάνεις μπάνιο αντί για ντους.

Σε μελέτη με 33 Γιαπωνέζους συμμετέχοντες, τους ζητήθηκε να κάνουν κανονικό μπάνιο για δύο εβδομάδες και ντους για άλλες δύο. Στη συνέχεια, έπρεπε να αναφέρουν την κατάσταση της υγείας τους καθημερινά χρησιμοποιώντας μια κλίμακα για την συνολική τους υγεία, την κατάσταση του δέρματος, πόνο, κούραση, στρες και χαμόγελο στον καθρέφτη. 

Ακόμη, ερευνούσαν την κατάσταση της διάθεσής τους και πώς ο τύπος του μπάνιου επηρέαζε την ψυχοσωματική τους υγεία.

shutterstock
shutterstock

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κατάσταση της υγείας και του δέρματος έδειχνε καλύτερη κατά την περίοδο του μπάνιου. Ακόμη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση στην κούραση, στο στρες και στον πόνο. 

Τα φυσικά οφέλη οφείλονταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην υπερθερμική δραστηριότητα, που ζεσταίνει το αίμα στα κύτταρα κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό αυξάνει την συνολική θερμοκρασία του σώματος, παρακινεί τον μεταβολισμό και μειώνει τα μεταβολικά απόβλητα, κάτι που αναζωογονεί το σώμα.

shutterstock
shutterstock

Αν και το ντους «υπερισχύει» σχεδόν παντού στον κόσμο, ως γρήγορο και αποτελεσματικό, το μπάνιο έχει περισσότερο ατομικά ψυχοσωματικά οφέλη, όπως φαίνεται από την έρευνα.

Οπότε, την επόμενη φορά, γέμισε την μπανιέρα σου με αιθέρια έλαια, άναψε κεριά, βάλε μουσική και ένα ποτήρι κρασί και απόλαυσε το χαλαρωτικό μπάνιο σου.