Shutterstock
Shutterstock
CAVIAR

Φάε χαβιάρι -Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος να το προσθέσεις σήμερα κιόλας στο πιάτο σου


Έχουμε συνδυάσει το χαβιάρι στο μυαλό μας με πλούτη και χλιδή, ακριβά πάρτυ και ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας. Fancy εστιατόρια, συνοδευμένο από σαμπάνια.

Από ότι φαίνεται όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μπορεί να φαίνεται σνακ μόνο για ιδιαίτερες περιστάσεις αλλά μπορεί να καταναλώνεται και πιο συχνά μιας και έχει πολλά θρεπτικά συστατικά με μεγάλα οφέλη για την υγεία μας. Επίσης, δεν είναι τόσο ακριβό και απλησίαστο, όσο νομίζαμε ως σήμερα.

Το χαβιάρι είναι μια πηγή λιπαρών οξέων Ω3 που συχνά παραβλέπεται. Συγκεκριμένα, Ισπανοί ερευνητές βρήκαν ότι το αυγοτάραχο, κυρίως του σολομού, είναι η καλύτερη φυσική πηγή Ω3.

Μάλιστα, συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας, υπογονιμότητας και πολλών χρόνιων ασθενειών.

Αν κάποιος δεν έχει μεγάλη αγάπη για τα ψάρια, το χαβιάρι είναι μια καλή επιλογή καθώς έχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Shutterstock
Shutterstock

«Τα λιπαρά οξέα Ω3 συγκεντρώνονται κυρίως τα γεννητικά όργανα των ζώων. Οπότε είναι λογικό το χαβιάρι να είναι πλούσιο σε Ω3», καθώς είναι αυγά ψαριού, αναφέρει ο Paul Greenberg, συγγραφέας του The Omega Principle. 

Και δεν είναι τόσο εξωφρενικά ακριβό. Η Annie Byrne, ιχθυοπώλης από το Coastal Seafoods της Minnesota, αναφέρει ότι το χαβιάρι του σολομού Αλάσκας είναι αυτό που έχει την καλύτερη γεύση και την μεγαλύτερη αξία.

Εκατό γραμμάρια χαβιάρι σολομού (μπρικ) κοστίζουν 20 δολάρια ενώ 28 γραμμάρια ξιφία φτάνουν τα 38 δολάρια, ως πιο ακριβό. Προτείνει να ψάχνουμε για αυγά που είναι λαμπερά, καθαρά και σφιχτά, καθώς πρέπει να μοιάζουν με κάψουλες και να μυρίζουν όπως ο ωκεανός, αλμυρά.

shutterstock
shutterstock

Τα πιο ακριβά είδη χαβιαριού χρονολογούνται ως παλαιότερα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στον βαθμό και στην έντονη γεύση του.

Πάντως, φαίνεται ότι το καλύτερο χαβιάρι δεν είναι αλμυρό. Το «Royal Ossetra», μια ποικιλία χαβιαριού από οξύρρυγχο, ταιριάζει σε αρχάριους ουρανίσκους, είναι απαλό και μοιάζει ελαφρώς με ξηρό καρπό καθώς δεν έχει την γεύση του ψαριού. Η γεύση είναι μεταξύ αχινού και οστρακοειδούς. Ένα άλλος είδος χαβιαριού για πρωτάρηδες είναι το Kaluga

Ακόμη τα συνοδευτικά, όπως κάππαρη, κρεμμύδι, αυγό κ.α. υπερισχύουν και καλύπτουν τη γεύση του. Σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιείς ασημένια μαχαιροπίρουνα καθώς αντιδρά και το καταστρέφει. Γι’ αυτό το λόγο, σερβίρεται σε μικρό κουτάλι από μαργαριτάρι, σύμφωνα με τον ειδικό Alexandre Petrossian.

shutterstock
shutterstock

Δεν πρέπει να το φοβόμαστε, ούτε για την τιμή ούτε για την γεύση του, καθώς είναι γευστικό και απολαυστικό ενώ έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται «μαύρος χρυσός της γεύσης».

Διαβάστε επίσης: Πώς να σερβίρεις και πώς να απολαύσεις σωστά το χαβιάρι