Shutterstock
Shutterstock
BRAIN POWER

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα στο μετρό ή στο λεωφορείο για να «ακονίσεις» το μυαλό σου


Κάθε μέρα ξεκινάμε για την δουλειά. Μετρό, λεωφορείο, τρένο κτλ.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς μας έχουν σώσει από την κίνηση και το αυτοκίνητο (sic), ωστόσο, αν το «ταξίδι» είναι μεγάλο νιώθουμε κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι.

Στριμωξίδι, φωνές, γκρίνια και πολλά άλλα τέτοια αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αν είμαστε από τους τυχερούς, βρίσκουμε θέση. Αν όχι, ζούμε το «το νου σου κύριε οδηγέ, γλιστράω στις χειρολαβές» του Καλλίρη.

Πώς περνάει όμως η ώρα στα μεταφορικά;

Συνήθως τα social media έχουν δεσπόζουσα θέση. Scrollάρουμε Instagram και Facebook (αν πιάνει το Internet) με μανία, πίνουμε τον καφέ μας και παρατηρούμε τους γύρω μας, όσο μας λένε: «Συγγνώμη, θα κατεβείτε;». Σπάνια βλέπουμε κάποιον -μεγαλύτερης ηλικίας- να διαβάζει ένα βιβλίο.

Σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα Liron Jacobson, όμως, η μετακίνησή μας είναι η τέλεια ευκαιρία για να γυμνάσουμε το μυαλό μας. Με λίγα λόγια, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε ώθηση στην δύναμη του εγκεφάλου μας.

Το πιο σημαντικό (και δύσκολο) είναι να αφήσεις κατά μέρους το κινητό σου και να καταπιαστείς με άλλες ασχολίες, που μπορούν να σε κάνουν πιο έξυπνο και παραγωγικό.

Κράτα ημερολόγιο

Όσο βρίσκεσαι στα ΜΜΜ, δοκίμασε να κρατήσεις ημερολόγιο για την μέρα σου. Γράψε για τα αρνητικά, τι πήγε καλά και τις «μικρές στιγμές». Οι σημειώσεις σε κάνουν να δίνεις προσοχή, να χρησιμοποιείς τη μνήμη σου και τη γλώσσα με δημιουργικό τρόπο. Αυτές είναι και οι 3 κύριες δεξιότητες που χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας καθημερινά. Το να προκαλείς τον εγκέφαλό σου, σε κάνει να κάνεις τα πράγματα καλύτερα.

Shutterstock
Shutterstock

Μάθε κάτι καινούριο

Γιατί να μην χρησιμοποιείς την «νεκρή ώρα» της μετακίνησής σου για να μάθεις κάτι καινούριο; Μια ξένη γλώσσα, μια δεξιότητα, κάτι που πάντα ήθελες και δεν είχες τον χρόνο. Έτσι, δυναμώνεις τα νευρολογικά μονοπάτια του εγκεφάλου σου και σε βοηθά να μάθεις πιο εύκολα. 

shutterstock
shutterstock

Κάνε ένα στοχαστικό ταξίδι

Μπορείς να κάνεις διαλογισμό χωρίς να είσαι σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο παρόν. Κάνε το ταξίδι από και προς την δουλειά, διαφορετικό κάθε μέρα. Παρατήρησε τις λεπτομέρειες γύρω σου. Οι ασκήσεις διαλογισμού μειώνουν το στρες και το άγχος, ενώ σε χαλαρώνουν κατά την διάρκεια της μετακίνησής σου.

shutterstock
shutterstock

Ξεκίνα ένα χαλαρωτικό χόμπυ

Το να εξασκείσαι σε ένα χόμπυ που σε ηρεμεί όπως το πλέξιμο, είναι κάτι που γίνεται πολύ δημοφιλές. Εκτός από το αποτέλεσμα της δημιουργίας, η ρυθμική, επαναλαμβανόμενη φύση του πλεξίματος, σου επιτρέπει να αποσυνδεθείς από το μυαλό και να χρησιμοποιείς την μνήμη των μυών σου. Είναι χαλαρωτικό όσο και ο διαλογισμός, που σε ανακουφίζει από το άγχος και το στρες της δουλειάς.

Shutterstock
Shutterstock

Προκάλεσε τον εγκέφαλο με παιχνίδια

Μιας και όλοι χρησιμοποιούμε τα smartphones για τα social media, κάντο για κάτι διαφορετικό και πιο παραγωγικό. Εφαρμογές που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό μας είναι πολύ χρήσιμες, καθώς ο εγκέφαλος είναι ένας μυς και ανταποκρίνεται σε ό,τι κάνεις με αυτόν. Μαθηματικές πράξεις, παζλ, σταυρόλεξα κτλ που χρησιμοποιούν την χωρική μνήμη, γυμνάζουν τον εγκέφαλό μας. 

shutterstock
shutterstock

Δοκίμασε κάτι από όλα αυτά και δες τα αποτελέσματα!