Shutterstock
Shutterstock
TOKOPHOBIA

Τοκοφοβία -Ο πραγματικός φόβος μιας γυναίκας για την γέννα και πώς αντιμετωπίζεται


Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι δύο δύσκολες περίοδοι για μια γυναίκα.

Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρει και τα αντιμετωπίζει πρώτη φορά και είναι λογικό να έχει άγχος τόσο για την διαδικασία όσο και για αργότερα.

Ο φόβος είναι λογικός καθώς περιλαμβάνει πόνο και δυσάρεστες συνθήκες, όσο προετοιμασμένη και αν είναι μια γυναίκα και θέλει πολύ να αποκτήσει ένα μωρό.

Ωστόσο, πέρα από αυτό, υπάρχει η τοκοφοβία

Πρόκειται για μια ψυχολογική κατάσταση που περιλαμβάνει παραλυτικό φόβο για την γέννα.

Έρευνα του University of Michigan του 2016 μελέτησε τον φόβο της γέννας σε γκρουπ με 22 γυναίκες.

Οι γυναίκες εξέφρασαν φόβο για επιπλοκές κατά την διάρκεια του τοκετού, ότι κάτι θα συμβεί στο μωρό και τον πόνο της γέννας.

Shutterstock
Shutterstock

Φοβούνται ακόμη τους γιατρούς ή το νοσοκομείο και αποφάσεις όπως η καισαρική τομή (που έχει αυξηθεί παγκοσμίως).

Αυτά τα συναισθήματα δεν πρέπει να παραβλέπονται. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτούς τους φόβους είναι πιο πιθανόν να έχουν μαιευτικές επιπλοκές, σύμφωνα με την έρευνα. 

Ένα πρόβλημα που θίγουν οι γυναίκες είναι ότι όλα είναι τόσο βιαστικά που δεν προλαβαίνουν να εκφράσουν τους φόβους τους ώστε να τους λύσουν.

«Οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την τοκοφοβία καθώς δεν είναι εκπαιδευμένοι να την αναγνωρίζουν. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχει περισσότερη ενημέρωση για τα περιγεννητικά ψυχικά θέματα υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη», αναφέρει η Amy Wenzel, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του Cognitive Behavioral Therapy for Perinatal Distress. 

«Είναι απόλυτα φυσικό και συχνό για τις γυναίκες να αγχώνονται για την γέννα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τοκοφοβία», αναφέρει.

Shutterstock
Shutterstock

Η διαφορά ανάμεσα στην νευρικότητα και στην πραγματική τοκοφοβία είναι πώς ο φόβος της εγκυμοσύνης επηρεάζει την ικανότητα της να λειτουργήσει. Μερικές γυναίκες αναβάλλουν την δημιουργία οικογένειας λόγω ενός εσωτερικευμένου φόβου. Όταν μείνουν έγκυος, μπορεί να μην επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους, κάτι που βάζει σε κίνδυνο την υγείας τους αλλά και του μωρού. 

Ακόμη, μπορεί να μην κοιμούνται ή να έχουν δυσκολίες στη δουλειά και στις υποχρεώσεις του σπιτιού, αναφέρει η ειδικός. 

Συνήθως, προκαλείται από κάποια ενοχλητική εμπειρία γύρω από την εγκυμοσύνη. 

Υπάρχουν δύο τύποι: Η πρώιμη τοκοφοβία είναι αποτέλεσμα ενοχλητικών εικόνων γέννας ή κάποιας να γεννάει. Αυτή η γυναίκα δεν έχει γεννήσει ποτέ και μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής επίθεσης ή διαταραχής άγχους.

Shutterstock
Shutterstock

Η δευτερεύουσα τοκοφοβία συμβαίνει όταν μια γυναίκα αναπτύσσει φόβο τοκετού μετά από δική της τραυματική εμπειρία γέννας. Αυτές οι γυναίκες πιθανόν να έχουν μετατραυματικό στρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αν μια γυναίκα πιστεύει ότι έχει τοκοφοβία, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της ή και ψυχολόγο.

Η αντιμετώπιση κάθε φοβίας περιλαμβάνει το να κοιτάξεις τον φόβο και το άγχος που σου δημιουργούν και να αναπτύξεις άμυνες που θα σε βοηθήσουν να τα πολεμήσεις. 

Επιπλοκές συμβαίνουν, ωστόσο, αν εκτεθείς στην όλη διαδικασία ώστε να προετοιμαστείς είναι πολύ καλό, αναφέρει το Health.