shutterstock.com
shutterstock.com
ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ... ΒΙΒΛΙΟ

Πόσο καλό (σε πολλά επίπεδα) μπορεί να σου κάνει το διάβασμα ενός βιβλίου


Ποια ήταν η τελευταία φορά που διάβασες ένα ποίημα ή ένα μυθιστόρημα; Απολαμβάνεις να χάνεσαι μέσα σε αμέτρητες σελίδες στις προσωπικές στιγμές χαλάρωσης;

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως βρίσκεις την ουσία ενός καλού βιβλίου όχι μόνο στο περιεχόμενο, αλλά και στο γεγονός ότι αποτελεί έναν καλό φίλο. Άλλωστε με έναν τέτοιο φίλο δεν θα χρειαστεί να θυμώσεις, να τσακωθείς ή να νευριάσεις ποτέ.

Το διάβασμα ανεβάζει το ηθικό σου και γεμίζει την καρδιά με αισθήματα ευγενικά και θετικά, προβληματίζει το μυαλό και δεν το αφήνει σε αδράνεια.

Τα προαναφερθέντα είναι ένα μόνο δείγμα των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Η ανάγνωση θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα “όπλα” κατά του άγχους και του στρες, που προκαλούνται είτε από την πίεση στο επαγγελματικό περιβάλλον, είτε από τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις ή άλλες περιστάσεις. Αρκεί να αφεθείς στην υπέροχη ιστορία για την οποία σου “μιλάει”, μεταφέροντας σε σε έναν κόσμο φανταστικό, γεμάτο εικόνες και ήχους.

Κι αν είσαι από τα άτομα που προτιμούν την τεχνολογία και τη γρήγορη ενημέρωση, το βιβλίο εμπλουτίζει το μυαλό με πληροφορίες που ενδέχεται να σου φανούν χρήσιμες μακροπρόθεσμα. Μην ξεχνάς πως όση περισσότερη πληροφορία συγκεντρώνεις μέσα από τις γνώσεις, τόσο πιο εύκολα μπορείς να αντιμετωπίσεις καταστάσεις και προκλήσεις.

Ταυτόχρονα βέβαια, εκπαιδεύεται η μνήμη του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να διατηρείσαι σε εγρήγορση, να θυμάσαι πληροφορίες και στοιχεία, ενώ βελτιώνεται και η συναισθηματική ευφυΐα.

Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο διευρύνεται το λεξιλόγιο σου, σημαντικό εφόδιο για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείς σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα, αναπτύσσεται η κριτική σου σκέψη.

Μια ακόμα ευεργετική ιδιότητα που προκύπτει μέσα από το διάβασμα, είναι η βελτίωση της ικανότητας συγκέντρωσης. Σου προτείνουμε να κάνεις το πείραμα πριν πας στη δουλειά και να αφιερώσεις μισή ώρα το πολύ στο αγαπημένο σου βιβλίο. Θα παρατηρήσεις ότι αντιμετωπίζεις καλύτερα τις υποχρεώσεις σου, χωρίς να δυσανασχετείς.

Τέλος, η ανάγνωση είναι μιας μορφής διασκέδαση που δεν κοστίζει και τόσο ακριβά! Υπάρχουν αμέτρητες βιβλιοθήκες στις πόλεις για να διαλέξεις το δικό σου στέκι, που θα γίνει ο παράδεισος της πνευματικής σου υγείας.

«Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος.» Άμος Άλκοτ