Τοξικοί γονείς: Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι χειραγωγείς το παιδί  | 0 bovary.gr
Τοξικοί γονείς: Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι χειραγωγείς το παιδί | 0 bovary.gr
ΤΟΞΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Τοξικοί γονείς: Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι χειραγωγείς το παιδί


“Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα”. Συναισθηματική κακοποίηση και χειραγώγηση. Έννοιες που συνοδεύουν την καθημερινότητα των παιδιών που μεγαλώνουν με τοξικούς γονείς.

Με μια πρώτη ματιά, όλα φαίνονται φυσιολογικά. Γιατί οι τοξικοί γονείς μπορεί να μην χειροδικήσουν στο παιδί, μπορεί να μην προκαλούν συνεχώς εντάσεις. Το πρόβλημα έχει βαθύτερες ρίζες. Η τοξικότητα είναι κρυμμένη καλά. Σε συμπεριφορές που προκαλούν βαθιά ψυχικά τραύματα στο παιδί, σε λόγια που το “σκοτώνουν” και υποβαθμίζουν την προσωπικότητά του. Ο διαταραγμένος γονέας συνηθίζει να προβάλλει την διαταραχή του στο παιδί. Και το διαταραγμένο παιδί είναι δυνάμει ένας διαταραγμένος γονέας που θα κακομεταχειριστεί το παιδί του. Ποια είναι τα σημάδια που υποδηλώνουν τοξικοί συμπεριφορά από την πλευρά των γονιών;

1) Οι γονείς επεμβαίνουν στις επιλογές του παιδιού, τις “αδειάζουν”, τις σαμποτάρουν: Δεν θα πουν καλό λόγο για την απόφαση του παιδιού, θα προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια. Σε κάποιες περιπτώσεις το απειλούν ή το εκβιάζουν.

2) Οι γονείς ρίχνουν την ευθύνη στο παιδί για ό,τι κακό συμβαίνει: “Εσύ φταις για όλα”. Η φράση αυτή γεμίζει το παιδί ενοχές και πλάθει έναν άνθρωπο που μελλοντικά θα νιώθει συνεχώς ότι οι πράξεις του επιβαρύνουν τους άλλους.

3) Οι γονείς διακόπτουν συνεχώς το παιδί, υποβαθμίζουν την ικανότητα αντίληψής του: “Δεν ξέρεις εσύ καλύτερα από μενα”, “Τώρα μιλάω εγώ”. Φράσεις που υποδηλώνουν τοξικότητα. Συνήθως οι γονείς που δεν είναι καλοί ακροατές έχουν παιδιά που δυνάμει δεν θα είναι καλοί ακροατές μελλοντικά.

4) Οι γονείς τιμωρούν τα παιδιά καταστρέφοντας κάτι αγαπημένο τους: “Θα σου πετάξω την κούκλα”, “Θα σου σπάσω όλα τα αυτοκινητάκια”. Οι τοξικοί γονείς δεν δίνουν σημασία στην ιδιωτικότητα του παιδιού, σε όσα έχουν σημασία για το ίδιο. Πιστεύουν ότι αν πληγωθεί από νωρίς... θα “μάθει”. Δεν είναι έτσι.