Ευτυχία, Φωτογραφία: Shutterstock/By Ann Haritonenko
Ευτυχία, Φωτογραφία: Shutterstock/By Ann Haritonenko
EYTYXIA

Αυτή η αρχαία ιαπωνική θεωρία θα μπορούσε να είναι το μυστικό για μια μακρά, υγιή και εκπληκτική ζωή


Τι είναι αυτό που ζητάμε όλοι στη ζωή μας; Την ευτυχία. 

Και τι είναι τελικά ευτυχία; Είναι στιγμές ή διαρκής; Είναι στόχος ή ουτοπία; Είναι συναίσθημα, διάθεση ή βίωμα; 

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η ευτυχία είναι καλά κρυμμένη σε απλά καθημερινά πράγματα, πόσοι όμως από εμάς την ανακαλύπτουμε μέσα μας, όταν κάνουμε τον καθημερινό μας απολογισμό;

Αν η ερώτηση αυτή σας κάνει να «κολλήσετε», η ιαπωνική φιλοσοφία φαίνεται πως σας συστήνει το μυστικό που οδηγεί σε αυτήν και δεν είναι άλλο από δύο λέξεις που πρέπει να γίνει κομμάτι της ζωής σας.

Στην Ιαπωνία, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει την δική τους ευτυχία μέσα από το ikigai και το Wabi-Sabi.

Το ikigai στην ιαπωνική φιλοσοφία μεταφράζεται ως «ο λόγος να υπάρχεις», «ο λόγος να ξυπνήσεις κάθε πρωί». Η θεωρία της ιαπωνικής φιλοσοφίας υποστηρίζει, ότι βρίσκοντας το δικό σας ikigai, δηλαδή το δικό σας σκοπό ύπαρξης, τότε αυτός θα σας κρατήσει απασχολημένους και χαρούμενους και θα σας χαρίσει μακροζωία και ευτυχία.

Shutterstock
Shutterstock

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το εισόδημά σας, την κοινωνική σας θέση, την προσωπική σας κατάσταση, την επαγγελματική σας κατάσταση, αξίζετε και μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι.  

Ανακαλύψτε αυτό που σας κάνει να νιώθετε γεμάτοι και πλήρεις. Αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους και σας βγάζει τον καλύτερό σας εαυτό. Αυτό είναι το ikigai σας.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, ο καθένας πρέπει να έχει ένα δικό του ikigai. Ένα κίνητρο, ένα στόχο, που να του προσφέρει δύναμη και ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας του.

Όπως ξέρουμε, όμως, δεν έχουν όλοι ανακαλύψει το ikigai τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι σπαταλούν άσκοπα αμέτρητο χρόνο νιώθοντας αποπροσανατολισμένοι, χωρίς σαφή πορεία στη ζωή ή κίνητρο που μπορεί να τους βοηθήσει να αισθανθούν αληθινά και πραγματικά ευτυχισμένοι.

Το Wabi-Sabi είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος ζωής και σκέψης, όπου ο άνθρωπος αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του με ταπεινότητα και βαθιά εκτίμηση για τη ζωή.

Η λέξη Wabi σημαίνει αρμονία, ισορροπία, ηρεμία, ειρήνη. Η φιλοσοφία Wabi έχει σχέση με τη φιλοσοφία Ζεν, και ο άνθρωπος που την ασπάζεται είναι ευτυχισμένος ακόμα και με τα λίγα.

Η λέξη λέξη Sabi, περιγράφει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης και ταυτόχρονα ανακαλύπτει την ομορφιά που υπάρχει στο παλιό. Αναφέρεται στην ομορφιά που υπάρχει εντός των αντικειμένων που εξωτερικά δείχνουν φθαρμένα και ελαττωματικά. 

Το Wabi-Sabi υποστηρίζει ότι τα αληθινά όμορφα πράγματα στη ζωή είναι τα απλοϊκά, ασχέτως εάν φέρουν μικρές ατέλειες ή ελαττώματα. Η ομορφιά βρίσκεται στα απλά πράγματα. 

Wabi-Sabi σημαίνει να εκτιμάς εκείνα τα πράγματα που έχουν ατέλειες, με εμφανή τα σημάδια του χρόνου πάνω τους.

Ολοι είμαστε υπέροχα ελαττωματικοί και έτσι μόνο μπορούμε να πετυχουμε την αυτογνωσία. Τόσο τα υλικά όσο και οι άνθρωποι, καθώς περνάει ο χρόνος και ωριμάζουν, γίνονται ολοένα και πιο όμορφοι.

Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Ο κύκλος της ζωής περιλαμβάνει αναπόφευκτα τη φθορά και το θάνατο. 

Το νόημα του όρου Wabi-Sabi σημαίνει επομένως αρμονικό, ταπεινό και ταυτόχρονα όμορφο παρότι ώριμο και διαβρωμένο από το χρόνο. 

Διαβάστε επίσης: To μυστικό της ευτυχίας σύμφωνα με την ιαπωνική φιλοσοφία