Unsplash/Cam Morin
Unsplash/Cam Morin
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

7 πράγματα που οι υπάλληλοι στα καταστήματα θα ήθελαν να σταματήσεις να κάνεις


Ας ξεκινήσουμε από μια μεγάλη και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια που αναιρεί μια πεποίθηση που έχει εμποτίσει πολλές συνειδήσεις εδώ και δεκαετίες: Όχι, ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο.

Δεν έχει πάντα δίκιο όταν πιστεύει ότι με την ιδιότητα του αγοραστή μπορεί να ξεπερνά τα όρια και να συμπεριφέρεται με τρόπο που υποβαθμίζει την νοημοσύνη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που απλά κάνουν μια δουλειά έχοντας το καθήκον να παραμένουν χαμογελαστοί, φιλικοί και εξυπηρετικοί από την αρχή ως το τέλος του ωραρίου τους. Οποια κι αν είναι η διάθεσή τους. Οποιο κι αν είναι το προσωπικό τους πρόβλημα.

Λένε ότι πρέπει να μπεις στα «παπούτσια» του άλλου για να καταλάβεις πώς νιώθει.

Αν δεν έχεις μπει, λοιπόν, στα «παπούτσια» ενός πωλητή εμπορικού καταστήματος, δεν μπορείς να ξέρεις ποια είναι τα καθήκοντά του και ο βαθμός δυσκολίας της δουλειάς του.

Η οικονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα του εμπορικού κόσμου και πλέον, ο ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων είναι πιο έντονος από ποτέ.

Ο πελάτης είναι αυτός που έχει κυριολεκτικά ..στην τσέπη του το μέλλον των εργαζόμενων σε μια εμπορική επιχείρηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται χωρίς φραγμούς.

Ένας πωλητής θα συναντήσει αμέτρητους διαφορετικούς χαρακτήρες και συμπεριφορές. Κάποιες από αυτές μπορεί να του προκαλούν ενόχληση αλλά καλείται να τις διαχειριστεί για να φύγει ευχαριστημένος ο εκάστοτε πελάτης από το κατάστημα.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο βασικός στόχος του κάθε καταστήματος.

Ποιες συμπεριφορές προκαλούν αμηχανία, ενόχληση και αρνητικά συναισθήματα στους πωλητές;

 

1) Σου παίρνει μόνο λίγα δευτερόλεπτα να βρεις το μέγεθος που ψάχνεις σε μια στοίβα από παντελόνια ή Τ-Shirts. Στο πωλητή αρκετή ώρα μέχρι να βάλει σε τάξη τα ρούχα που ανακατεύεις μέχρι να βρεις αυτό που ψάχνεις. Αν ξέρεις ότι θα δημιουργήσεις ακαταστασία με τις άτσαλες κινήσεις σου, ζήτα βοήθεια. Ο υπάλληλος θα σε εξυπηρετήσει αμέσως και δεν θα δημιουργηθεί χάος.

2) Δείξε σεβασμό στο ωράριο του καταστήματος: Αν το κατάστημα κλείνει στις 21:00 μην μπεις για να χαζέψεις στις 20:50. Είναι μια συμπεριφορά που προκαλεί αμηχανία στους πωλητές, καθώς τα τελευταία λεπτά του ωραρίου του καταστήματος είναι υποχρεωμένοι να τα βάλουν όλα σε τάξη για την επόμενη ημέρα.

Unsplash/freestocks.org
Unsplash/freestocks.org

3) «Δεν είναι δουλειά τους» να ανέχονται την αγενή ή επιθετική συμπεριφορά σου: Καθήκον κάθε πωλητή είναι η συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Δεν είναι δουλειά τους να δέχονται ειρωνικά και αγενή σχόλια, σχόλια που τους υποβιβάζουν ή το επιθετικό σου ύφος.

4)  Δοκιμαστήριο: Μην κάνεις το δοκιμαστήριο... κολαστήριο των υπαλλήλων. Είναι αποκαρδιωτική για τον πωλητή η εικόνα ενός δοκιμαστηρίου με πεταμένα και ανακαταμένα ρούχα. Προσπάθησε να επιστρέφεις τα ρούχα που δοκιμάζεις στην θέση που ανήκουν.

Shutterstock
Shutterstock

5) Όταν έχεις χόμπι απλά να δοκιμάζεις, χωρίς να έχεις την πρόθεση να αγοράσεις: Μια συμπεριφορά που προκαλεί δυσφορία στους πωλητές και γίνεται αμέσως αντιληπτή. Αν απλά θες να περάσεις την ώρα σου, φρόντισε να το κάνεις με διακριτικότητα και μην... καταναλώνεις την ενέργεια των υπαλλήλων χωρίς ουσιαστικό λόγο. Βάλε κάθε ρούχο στη θέση που το βρήκες.

6) «Καλημέρα, καλησπέρα»: Να απαντάς στον χαιρετισμό των υπαλλήλων. Μην συμπεριφέρεσαι σαν να μην υπάρχουν.

7) Αν ρίξεις το ρούχο από την κρεμάστρα, μάζεψέ το: Βοηθάς την δουλειά τους με αυτό τον τρόπο. Αν σκέφτεσαι ότι «είναι δουλειά τους» η τακτοποίηση των ρούχων, εμείς κάπου εδώ θα σου υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι δουλειά τους να καταναλώνουν ενέργεια για την απροσεξία σου.

Διαβάστε επίσης: Η άβολη αλήθεια για το bullying -Πελάτες ενδιαφέρονται περισσότερο για ένα burger παρά για ένα παιδί

Εργαζόμενοι σε εστιατόρια αποκαλύπτουν τι δεν πρέπει να παραγγείλεις ποτέ από ένα μενού

Αυτή είναι η υπάλληλος του μήνα -Σκουπίζει την πλατεία Αριστοτέλους με ηλεκτρική σκούπα