Σκύλος μόνος στο σπίτι, Φωτογραφία: Unsplash/Roberto Nickson
Σκύλος μόνος στο σπίτι, Φωτογραφία: Unsplash/Roberto Nickson
ΓΟΥΦ

Σκύλος μόνος στο σπίτι -Για πόση ώρα μπορείς να αφήνεις το κατοικίδιό σου μόνο


Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα σκυλιά μένουν πολλές ώρες μόνα τους στο σπίτι.

Δυστυχώς, οι ρυθμοί ζωής είναι τόσο έντονοι και οι υποχρεώσεις τόσες πολλές που ο σκύλος θα μείνει μόνος στο σπίτι. Και τις περισσότερες φορές θα μένει για αρκετές ώρες χωρίς την παρουσία κάποιου ανθρώπου. 

Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να το διαχειριστούν ως έναν βαθμό, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η απομόνωση έχει αρνητική επίδραση τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των σκύλων. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πολλά σκυλιά όταν μένουν μόνα τους στο σπίτι υποφέρουν από άγχος. Συνήθως, τα σκυλιά ξεσπάνε το άγχος τους μασώντας έπιπλα, παπούτσια, πράγματα που δεν πρέπει, όταν μένουν μόνα στο σπίτι. 

Υπάρχουν και σκυλιά που κάτω από τις συνθήκες έντονου στρες κάνουν κακό στον εαυτό τους. Μασάνε την ουρά τους, κάνουν εμετό, γλύφουν τα πόδια τους κάνοντας πληγή. 

Θυμίζουμε ότι η πρωινή βόλτα του σκύλου πριν τη δουλειά είναι πολλή σημαντική ειδικά όταν χρειάζεται να μείνει μόνος στο σπίτι μετά για κάποιες ώρες.

Πόσες ώρες όμως μπορείτε να τον αφήσετε μόνο του;

Robert Larsson on Unsplash
Robert Larsson on Unsplash

Δεν είναι καλό για έναν σκύλο να κάθεται μόνος του σπίτι για πάνω από 4 ώρες. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά θηλαστικά και έχουν ανάγκη την επαφή τους με τον άνθρωπο.

Ειδικά τα κουτάβια έχουν περισσότερο ανάγκη την παρουσία του ανθρώπου και δεν είναι καλό να τα αφήνετε για πάνω 3 ώρες μόνα τους.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, νέους ή παλιούς, να μην τιμωρούν ποτέ το ζώο για ζημιά που έκανε όταν έμεινε μόνο. Αντιδρούν γιατί νιώθουν ότι τα εγκαταλείπετε. 

Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά που μένουν πάρα πολλές ώρες μόνα στο σπίτι ή απομονωμένα στην αυλή, νιώθουν τόσο παρατημένα όσο και τα παιδιά, που εγκαταλείπουν οι γονείς τους.

Διαβάστε επίσης: Τι θέλει ένας σκύλος λίγο πριν πεθάνει -Ενας κτηνίατρος αποκαλύπτει την τελευταία επιθυμία των κατοικιδίων

Γνωρίστε τον Μάρλεϊ, το πρόβατο που νομίζει πως είναι σκύλος

Οι ώρες που περνάτε κοιτάζοντας το τηλέφωνό σας προκαλούν θλίψη στο σκυλάκι σας