Pexels/ rawpixel.com
Pexels/ rawpixel.com
ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

H μοναδική λέξη που πρέπει να αποφεύγεις στη δουλειά -Σε δείχνει αντιεπαγγελματία


Μια μόνο λέξη αρκεί για να αλλάξει εντελώς το νόημα μιας φράσης ή να κρίνει την πορεία μιας κατάστασης.

«Μια λέξη κι όλα σώζονται, μια λέξη κι όλα χάνονται» είχε πει ο συγγραφέας André Breton.

Οι λέξεις κινούν τα νήματα των σχέσεων μας με τους Άλλους.

Τις δημιουργούν, τις βελτιώνουν, τις καταστρέφουν. Άλλοι τις μετρούν και τις υπολογίζουν πολύ πριν τις ξεστομίσουν, άλλοι τις εκτοξεύουν αλόγιστα και χωρίς να σκέφτονται τόσο τις συνέπειες.

Αναμφισβήτητα, το διαδίκτυο ήρθε και άλλαξε για πάντα τους κώδικες επικοινωνίας. Έφερε νέες γλωσσικές δομές και υφές στις οποίες καθένας από εμάς καλείται να προσαρμοστεί ανεξάρτητα από την ηλικία και την εκπαίδευσή του.

Αν υπάρχει ένας τομέας της ζωής μας, στο οποίο οι λέξεις παίζουν καθοριστικό ρόλο, αυτός δεν είναι άλλος από τον εργασιακό. Εκεί οι λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν, την στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν, κρίνουν τόσο την σχέση μεταξύ εργοδοσίας-εργαζομένων, όσο και την σχέση μεταξύ συνεργατών.

Υπάρχει μια λέξη που σύμφωνα με μια ειδικό στη διαδικτυακή γλωσσολογία (σσ. την Gretchen McCulloch, συγγραφέα του βιβλίου Because Internet) μπορεί να εκφράσει άλλο νόημα αν απευθυνθεί μέσω διαδικτυακής συνομιλίας σε εργασιακό περιβάλλον.

Αν και το νόημα αυτής της λέξης είναι πέρα για πέρα θετικό, μπορεί να εκληφθεί ως σημάδι αρνητικής διάθεσης, -επιθετικότητας ή εκνευρισμού- από την πλευρά του «πομπού».

Κι όμως! Η λέξη «ΟΚ», σύμφωνα με την ειδικό, θα πρέπει να αποφεύγεται σε chats και email στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με την ειδικό, το μέγεθος της λέξης είναι αυτό που την κάνει αρνητική.

«Οι κοφτές εκφράσεις φαίνονται απότομες, οι εκφράσεις που έχουν πιο αναπτυγμένη δομή, δείχνουν πιο ευγενικές», σημειώνει η McCulloch.

Ακόμα και η προσθήκη μιας ακόμη λέξης στην φράση «ΟΚ» (δηλαδή, «Οκ, σύμφωνοι», «Οκ, υπέροχα») κάνει την διαφορά: αλλάζει εντελώς την διάθεσή της.

Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται προσπάθεια. Προσπάθεια να δείξω την ευγενική μου πρόθεση.

Unsplash/ rawpixel
Unsplash/ rawpixel

Για έναν άνθρωπο που δεν έχει το διαδίκτυο μέρος της καθημερινότητάς του, η παραπάνω συμβουλή μπορεί να ακούγεται αλλόκοτη.

Ομως, το διαδίκτυο, καλώς ή κακώς, δημιούργησε έναν εντελώς νέο κώδικα επικοινωνίας στον οποίο βασίζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις σήμερα.

Ενα «ΟΚ» όταν ειπωθεί σε μια face-to-face επικοινωνία που συνοδεύεται από χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου μπορεί να εκπέμψει εντελώς διαφορετικό «σήμα» από το ΟΚ -το κοφτό και σκέτο- σε μια γραπτή συνομιλία.

Κρατήστε αυτό: όσο πιο πολύ δείχνετε ότι «προσπαθείτε» σε μια συνομιλία (χρησιμοποιώντας παραπάνω από μία λέξη) τόσο πιο ευγενική φαίνεται η διάθεση και η πρόθεσή σας απέναντί στον άλλον.

Αυτές οι μικρές, πολύ μικρές λεπτομέρειες (στην διαδικτυακή επικοινωνία) είναι αυτές που δημιούργησαν έναν εντελώς νέο γλωσσικό κώδικα.

Έναν άλλο τρόπο επαφής του ενός ανθρώπου με τον άλλον.