Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ικανοποίηση που νιώθει κάποιος μετά από ένα γεύμα και στην αίσθηση του «φουσκώματος».
Αυτό το τελευταίο πολλοί από εμάς το ζούμε σε καθημερινή βάση. Τρώμε όσο περισσότερο μπορούμε, με αποτέλεσμα στο τέλος να νιώθουμε δυσφορία αφού η κατανάλωσή μας δεν έχει κανένα μέτρο. Όσο πιο ωραίο είναι ένα φαγητό, τόσο περισσότερο μπορούμε να φάμε χωρίς πιθανότατα να το καταλάβουμε.
Αυτή η σωματική δυσφορία θα περάσει ευτυχώς, αλλά η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να πούμε πότε είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και μετά να σταματήσουμε;
«Φάτε μέχρι να μην είστε πια πεινασμένοι, όχι μέχρι να νιώσετε ότι έχετε σκάσει», λέει η Kristin Kirkpatrick, διαιτολόγος στο Ινστιτούτο Ευεξίας της κλινικής του Cleveland. Αλλά πώς μπορούμε να το διαχωρίσουμε και πώς θα σταματήσουμε έγκαιρα; Για πολλούς από εμάς, το αίσθημα της πείνας δεν φαίνεται να ικανοποιείται μέχρι να «φουσκώσουμε».
Αυτό μπορεί να σημαίνει κάποιο σνακ μετά το δείπνο ή ένα γλυκό ώστε να γεμίσει και ο τελευταίος άδειος χώρος στο στομάχι σας.
«Πρέπει να τρώμε μόνο όταν αισθανόμαστε πείνα» αναφέρει η Kristin. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Υπάρχει τρόπος και ονομάζεται «πιο αργά».