Pexels/ Daniel Frank
Pexels/ Daniel Frank
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Oι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις κάθε χρόνο ακόμα κι αν αισθάνεσαι απόλυτα υγιής


Η καλή υγεία είναι το ύψιστο προνόμιο που μπορεί να έχει κάποιος σε αυτή τη ζωή. Και πρέπει να προσπαθήσει γι’αυτή, δεν είναι δεδομένη.

Ζούμε σε μια καθημερινότητά που εξαντλεί τις αντοχές μας, δημιουργεί στρες, μάς ζητά συνεχώς όλο και περισσότερα.

Ακόμα κι αν νιώθετε ότι ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται επιτυχώς σε κάθε δύσκολη πρόκληση και δεν σας «προδίδει» εύκολα στα δύσκολα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζετε λεπτομερώς σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Ακόμα κι αν ξυπνάτε καθημερινά με ευεξία, αντέχετε την κούραση χωρίς να αισθάνεστε το σώμα μας να διαμαρτύρεται και δεν έχετε σωματικούς πόνους, δεν πρέπει να αμελείτε την επίσκεψη στον γιατρό σας (ή για την ακρίβεια στους γιατρούς σας) και να παραλείπετε εξετάσεις που δίνουν μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στο σώμα μας.

Η πρόληψη ήταν, είναι και θα είναι, ο πιο πιστός σύμμαχος της υγείας σας.

Ποια είναι τα ιατρικά ραντεβού που πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχετε κανένα εμφανές σημάδι ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα;

Pexels/Negative Space
Pexels/Negative Space

1) Eτήσιο check up: Η εξέταση που μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός σου και να προλάβει, σε σημαντικό βαθμό, την εμφάνιση κάποιας σοβαρής ασθένειας, πριν εκδηλωθεί. Οι εξετάσεις που περιλαμβάνει το check up (γενική αίματος-βιοχημικές εξετάσεις- γενική εξέταση ούρων-) μπορεί να έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις από ηλικία σε ηλικία, ή λόγω άλλων παραγόντων ( ιατρικό ιστορικό). Η συζήτηση των αποτελεσμάτων με τον προσωπικό σου γιατρό είναι επιτακτική. Ακόμα κι αν νιώθεις τώρα απόλυτα υγιής, μην αφήνεις τον χρόνο να περνά χωρίς να μαθαίνεις τι συμβαίνει μέσα σου.

2) Η επίσκεψη στον οδοντίατρο: Υπάρχουν εκείνοι που επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους μόνο όταν νιώσουν έντονο πόνο κι εκείνοι που ακόμα κι αν δεν νιώθουν πόνο, τον επισκέπτονται είτε μια φορά τον χρόνο, είτε κάθε έξι μήνες. Η δεύτερη κατηγορία έχει όλες τις προδιαγραφές για να διατηρήσει μια υγιή οδοντοστοιχία για πολλά χρόνια. Μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών κρίνεται ως απαραίτητη γιατί επιτρέπει στον γιατρό να δει παλαιότερες οδοντιατρικές εργασίες και να προχωρήσει στη σωστή θεραπεία.

 

Shutterstock/Albina Glisic
Shutterstock/Albina Glisic

3) Δερματολογική εξέταση: Ένα μικρό σημάδι στο δέρμα σου που στα μάτια σου φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να είναι η «φωνή» ενός προβλήματος που δεν έχεις αντιληφθεί (γιατί δεν έχεις έντονες ενοχλήσεις). Μια δερματολογική εξέταση σε ετήσια βάση είναι αναγκαία ώστε να προλάβεις ασθένειες, η προδιάθεση των οποίων μπορεί να είναι ήδη ορατή.

 Σημάδια στο δέρμα μπορούν να υποδηλώσουν την ύπαρξη αυτοάνοσων νοσήματων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και πολλών άλλων προβλημάτων. Ο δερματολόγος είναι ένας ακόμα σύμμαχός σας στη διατήρηση της καλής υγείας σας μέσα στο χρόνο.

4) Η επίσκεψη στον γυναικολόγο: Ένας εμπεριστατωμένος γυναικολογικός έλεγχος σε ετήσια βάση είναι αναγκαίος. Τέστ Παπανικολάου, διακολπικό υπερηχογράφημα, έλεγχος μαστών μπορούν προλάβουν ή να διαγνώσουν έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε γυναικολογικό επίπεδο.