Οταν τα (μεγάλα) παιδιά επιστρέφουν στο πατρικό | 0 bovary.gr
Οταν τα (μεγάλα) παιδιά επιστρέφουν στο πατρικό | 0 bovary.gr
26|10|2016 15:13
SHARE
ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ

Οταν τα (μεγάλα) παιδιά επιστρέφουν στο πατρικό


Ο απογαλακτισμός από την οικογένεια πάντα ήταν μια δύσκολη διαδικασία για την ελληνική κοινωνία.

Έτσι  οι  Έλληνες,  σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  όπου τα παιδιά από τα δεκαοχτώ τους αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τις ευθύνες του εαυτού τους, αργούν να εγκαταλείψουν την ασφάλεια της οικογενειακής εστίας. Τα τελευταία χρόνια  μάλιστα λόγω της κρίσης πολλοί ενήλικες αναγκάζονται να επιστρέψουν στο πατρικό τους  σπίτι. Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς προκειμένου να συμβιώσουν αρμονικά με τα ενήλικα πλέον παιδιά τους; 

Τα παιδιά σας είναι πια πολίτες
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τόσο η δική σας ζωή όσο και των ενήλικων παιδιών σας έχει πλέον οριστικά αλλάξει. Είστε πάντα οικογένεια,  όμως τα παιδιά σας δεν είναι μωρά και δεν έχετε πλέον καμία εξουσία και δικαιοδοσία πάνω τους. Καταλάβετε τις ανάγκες τους και ταυτόχρονα εξηγείστε τους πώς εσείς έχετε διαμορφώσει πλέον την καθημερινότητά σας. Να είστε ξεκάθαροι από την αρχή και να θέσετε κάποιους κανόνες, χωρίς  να το παρακάνετε.

Το σπίτι ανήκει σε όλους, μαζί και η φροντίδα του
Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού. Οι Ελληνίδες μητέρες στην πλειοψηφία τους αρέσκονται στο να υπηρετούν τα τέκνα τους,  πράγμα εντελώς λάθος , ακόμα κι όταν αυτά είναι ανήλικα.  Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μοιράσετε αρμοδιότητες και να καταστήσετε σαφές ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στις δουλειές του σπιτιού. Εάν τα παιδιά σας είναι φοβερά πολυάσχολα και πιστεύετε ότι δεν προλαβαίνουν,  μην υποχωρήσετε. Βοηθήστε τα τις δύσκολες μέρες,  αλλά διεκδικήστε κι εσείς τον δικό σας χρόνο,  όταν θα είναι πιο χαλαρά. 

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του
Μην αναλαμβάνετε τις ευθύνες των παιδιών σας.  Δεν  είναι πια μικρά και δεν χρειάζεται να τους παρέχετε κάποιες υπηρεσίες,  όπως ας πούμε να φροντίζετε για το πρωινό τους ξύπνημα. Όταν πήγαιναν σχολείο, προφανώς έπρεπε να το κάνετε.  Τώρα πρέπει μόνοι τους να βάλουν το ξυπνητήρι και να γίνουν υπεύθυνοι για τη ζωή τους.

Σεβαστείτε την προσωπική τους ζωή
Τα παιδιά σας έχουνε πια τη δική τους ζωή κι αυτό πρέπει να το καταλάβετε και να το σεβαστείτε. Μην γίνεστε περίεργοι και αδιάκριτοι,  ρωτώντας συνεχώς πού πάνε και τι κάνουν. Οι ανακρίσεις δεν δείχνουν ενδιαφέρον, αντίθετα προκαλούν εκνευρισμούς.  Δεχτείτε ότι έχουν την προσωπική τους ζωή, όπως άλλωστε κι εσείς,  και αφήστε  να σας αποκαλύψουν όσα εκείνα έχουν ανάγκη. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι κάποιες από τις επιθυμίες τους δεν μπορούν να τις καλύψουν στο σπίτι , όπου κατοικεί ο μπαμπάς και η μαμά, και μην γίνεστε ενοχλητικοί. 

Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία
Το γεγονός ότι τα παιδιά σας είναι απολύτως ελεύθερα πλέον, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες στο σπίτι. Ζητείστε τους να σας ενημερώνουν, για παράδειγμα, όταν πρόκειται να μην επιστρέψουν το βράδυ  για να μην ανησυχείτε,  αλλά μην τους βομβαρδίζετε με ερωτήσεις. Εξηγήστε τους ποιες  είναι οι  ώρες κοινής ησυχίας και  καταστήστε σαφές ότι μπορούν να γυρνάνε όποτε θέλουν, χωρίς όμως  να κάνουν φασαρία.  Αλλά μην ξαγρυπνάτε, όταν αργούν. Καταλαβαίνω την αγωνία της μάνας,  αλλά με το να γίνετε βρικόλακες, δεν πρόκειται να προλάβετε κάτι. 

Οικονομικά ζητήματα
Εάν τα παιδιά σας δουλεύουν,  πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε να συνεισφέρουν στα έξοδα., έστω πληρώνοντας έναν  μόνο λογαριασμό,  ή το σούπερ μάρκετ μιας εβδομάδας. Ακόμα κι αν δεν έχετε οικονομική ανάγκη. Σε αντίθετη περίπτωση,  τα παιδιά σας θα αποκτήσουν την αίσθηση ότι σε αυτή τη ζωή δεν κοστίζει τίποτα,  γεγονός που θα τους δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Εάν σας ζητήσουν δανεικά,  μην αρνηθείτε,  αλλά φροντίστε να τα πάρετε πίσω  και -προς Θεού-  μην επιτρέψετε ο δανεισμός να γίνει συνήθεια. Αν  πάλι τα παιδιά σας αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας,  οφείλετε να τα στηρίξετε,  και οικονομικά και κυρίως ψυχολογικά. Μην τα κάνετε να αισθάνονται άχρηστα και μην τους υπενθυμίζετε συνεχώς το γεγονός ότι πρέπει να βρουν δουλειά: το ξέρουν. Μόνο αν διαπιστώσετε ότι έχουν επαναπαυθεί σε αυτήν την κατάσταση,  να τους συντηρείτε δηλαδή οικονομικά εσείς , τότε πρέπει να κάνετε μια κουβέντα μαζί τους και να τους εξηγήσετε ότι είστε κοντά τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο,  αλλά πως πρέπει και τα ίδια να κινητοποιηθούν. 

Διασκεδάστε όλοι μαζί
Να περνάτε καλά με τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι κάποια μέρα θα φύγουν και θα νοσταλγείτε τις μέρες που ήταν κοντά σας. Περάστε δημιουργικό χρόνο μαζί τους , αλλά μην τους φορτώνεστε. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι παρόντα σε όλα τα οικογενειακά γεύματα και τις συναντήσεις,  γιατί έχουν κι εκείνα τη δική τους ζωή. Δεχτείτε τους φίλους και τους συντρόφους τους στο σπίτι με ευγένεια,  αλλά καταλάβετε ότι δεν πρόκειται για τη δική σας παρέα,  οπότε μην γίνεστε φόρτωμα. Το γεγονός ότι πλέον και τα παιδιά σας είναι ενήλικες δεν σημαίνει ότι έχετε ίδια ενδιαφέροντα. Προτιμήστε να  βγείτε για φαγητό ή γα ένα θέατρο όλοι μαζί μια φορά το μήνα, ή να πάτε μια εκδρομή, αλλά μην γίνεστε πιεστικοί, λέγοντας συνέχεια πόσο σημαντική είναι η οικογένεια.  Κανείς δεν περνάει καλά όταν καταπιέζεται.