Shutterstock/switzergirl
Shutterstock/switzergirl
ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Pomodoro Technique: Η μέθοδος με τα απλά βήματα που υπόσχεται να εκτινάξει την παραγωγικότητά σας


Παρατηρήστε καλά την κεντρική φωτογραφία του θέματος. Μια γυναίκα εργάζεται στον υπολογιστή. Δίπλα της υπάρχει ένα κινητό που στην οθόνη του αναγράφεται μια ώρα :«24:52». Σε 8 δευτερόλεπτα η οθόνη θα δείξει «25:00». Τόσο διαρκεί ένα «Pomodoro».

Έργο. Χρόνος. Παραγωγικότητα. Τρεις έννοιες που δημιουργούν μια εξίσωση που καλούμαστε να λύνουμε καθημερινά. Η καλή διαχείριση του χρόνου είναι μια δεξιότητα που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητά μας. Η καθημερινότητά μας, πια, είναι ασφυκτικά γεμάτη από tasks που πρέπει να διεκπεραιωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Tην ίδια στιγμή, τα ερεθίσματα που μας αποσπούν την προσοχή είναι, επίσης, περισσότερα από ποτέ.

Αν ανήκετε στην ομάδα ανθρώπων που αδυνατούν να συγκεντρωθούν εύκολα, που διακόπτουν συνεχώς την εργασία που καλούνται να φέρουν εις πέρας και η ιδέα -και μόνο- της απόλυτης προσήλωσης για ώρες τούς αγχώνει, θα έχει ενδιαφέρον για εσάς να διαβάσετε τις γραμμές που ακολουθούν. Μια τεχνική με απροσδόκητο όνομα υπόσχεται να εκτινάξει την παραγωγικότητά σας.

Η ίδια τεχνική έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως βοηθητική για φοιτητές πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο -ιδίως σε περίοδο εξεταστικής. 

Η τεχνική «Pomodoro» (pomodoro στα ιταλικά σημαίνει «ντομάτα») είναι μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που επινοήθηκε από τον Francesco Cirillo -όταν ακόμα ήταν φοιτητής-, στα τέλη της δεκαετίας του 80. Eνα ξυπνητήρι σε σχήμα ντομάτας ήταν αυτό που έδωσε το όνομα στη μέθοδο. H ιδέα του ήταν να καταγράφει τις εργασίες που είχε να διεκπεραιώσει και να αφιερώνει για την κάθεμία από αυτές 25 λεπτά. 

Αν κάνετε μια διαδικτυακή αναζήτηση, θα βρείτε ουκ ολίγα άρθρα που μιλούν γι' αυτή την τεχνική που «εκτοξεύει την παραγωγικότητα», αλλάζει την σχέση που έχουμε με τον χρόνο και την αξιοποίησή του, βελτιώνει την ταχύτητά με την οποία διεκπεραιώνουμε τις πνευματικές εργασίες, δίνει μια ανάσα στο μυαλό. 

Πώς εφαρμόζεται η «τεχνική Pomodoro»; 

Shuttestock
Shuttestock

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Francesco Cirillo (francescocirillo.com) περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα και σας τα παρουσιάζουμε: 

*Το βασικό δεδομένο στην όλη τεχνική είναι το ότι ένα Pomodoro διαρκεί 25 λεπτά.

Βήμα 1ο: Η απόφαση: Προσδιορίζετε την εργασία (ή τις εργασίες) που πρέπει άμεσα να διεκπεραιώσετε.

Βήμα 2ο: Ρυθμίζετε το «χρονόμετρο» (στην περίπτωση του Francesco υπήρχε ένα ξυπνητήρι σε σχήμα ντομάτας- στην δική σας περίπτωση του χρόνομετρο μπορεί να έχει όποια μορφή σας εξυπηρετεί) για 25 λεπτά (όσο διαρκεί ένα Pomodoro).

Bήμα 3ο: Συγκεντρώνεστε στην διεκπεραίωση της εργασίας, χωρίς να αφήνετε εξωτερικούς παράγοντες να αποσπάσουν την προσοχή σας (Plus: αποφύγετε να κοιτάτε εμμονικά το χρονόμετρο!)

Βήμα 4ο: Μετά το πέρας των 25 λεπτών, σταματάτε, τσεκάρετε με ένα x το task και κάνετε ένα διάλειμμα διάρκειας 5 λεπτών. 

Βήμα 5ο: Μετά από 4 Pomodoros, κάνετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα που μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 30 λεπτά.

 

Οι υποστηρικτές της μεθόδου Pomodorο διατείνονται ότι η τεχνική έχει σκοπό να σας εκπαιδεύσει να σέβεστε στο απόλυτο τον διαθέσιμο χρόνο σας -και το χρονοδιάγραμμα (δηλαδή τους στόχους) που εσείς οι ίδιοι έχετε θέσει- και να μην κουράζετε το μυαλό σας με παρατεταμένα διαστήματα συγκέντρωσης -που κάθε λίγο και λιγάκι διακόπτετε έτσι κι αλλιώς λόγω εξωτερικών ερεθισμάτων (όπως notifications στο κινητό, σερβαρίσματος στο διαδίκτυο, τηλεόρασης, συνομιλιών). Να είστε πιο πειθαρχημένοι. 

Ετσι το άγχος μειώνεται, η καθυστέρηση στην εκτέλεση μιας εργασίας ελαχιστοποιείται και η παραγωγικότητα αυξάνεται.

Το παρακάτω βίντεο αποτυπώνει όλη την φιλοσοφία της τεχνικής: 

Διαβάστε επίσης: Οι απλές κινήσεις που κρατούν τον εγκέφαλο σε φόρμα και αυξάνουν την παραγωγικότητα

8 λόγοι που μειώνουν κατακόρυφα την παραγωγικότητά σου στη δουλειά