H φλεγμονή αποδεικνύεται επικίνδυνη και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.
Ευθύνεται για δεκάδες παθήσεις, αλλά τα καλά νέα είναι πως υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε: η διατροφή.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες και η διατροφή που περιλαμβάνει τους «λευκούς εχθρούς» -ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι- είναι δύο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής.
Πόνοι στην πλάτη ή ημικρανίες μπορούν να αποτελέσουν συμπτώματα φλεγμονής. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως πχ αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, νόσους του εντέρου, Αλτσχάιμερ ή διαβήτη και να επιδεινώσει ασθένειες όπως πχ. το άσθμα.
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεγμονής.
Οπως διαβάζουμε στο Prevention, υπάρχουν 7 συνδυασμοί τροφών που καταπολεμούν την φλεγμονή και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό. Πολλές φορές μάλιστα οι τροφές αυτές είναι εξ ίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα.
1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά με ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με έρευνες, το ελαιόλαδο είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και ορισμένα γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συνδυάστε το με πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι ίνες που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά συντελούν και αυτές στη ρύθμιση του οργανισμού και στη μείωση των φλεγμονών και ιδίως στα μάτια.
2. Φακές με λεμόνι
Αν είστε γυναίκα πριν από την εμμηνόπαυση, κινδυνεύετε κατά 20% να εμφανίσετε αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως φακές και φασόλια, μαζί με εσπεριδοειδή τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ και καροτενοειδή, όπως το λεμόνι, αυξάνει ουσιαστικά την απορροφούμενη ποσότητα σιδήρου.