Σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι, Φωτογραφία: Ben Libby/Pexels
Σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι, Φωτογραφία: Ben Libby/Pexels
ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

11 τροφές που μπορείς να φας όσο θέλεις χωρίς να πάρεις βάρος


Οταν κάνουμε δίαιτα, πεινάμε περισσότερο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. 

Οταν αποφασίζουμε να κόψουμε τα γλυκά, τα ψωμιά και ό,τι έχει αρκετές θερμίδες, τότε σκεφτόμαστε περισσότερο το φαγητό.

Ισως επειδή γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές θα περιοριστούν κατά πολύ και αυτό μάς κάνει αντιδραστικούς: να πεινάμε δηλαδή περισσότερο από πριν.

H στέρηση φέρνει λαιμαργία και ψευδές αίσθημα πείνας. 

Και επειδή έχουμε καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι να έχετε αρχίσει να προσέχετε τη διατροφή σας καθώς το μαγιό σας περιμένει. Βρήκαμε λοιπόν τις τροφές που έχουν ελάχιστες θερμίδες και μπορείτε να φάτε όσο θέλετε χωρίς να παχύνετε. 

Το να τρώμε, ό,τι θέλουμε, σε όποια ποσότητα θέλουμε, χωρίς να παχαίνουμε είναι κάτι που μας φαίνεται λίγο περίεργο. Κι όμως γίνεται. 

Ας δούμε τις τροφές αυτές που δεν παχαίνουν:

1. Μπρόκολο

To μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των superfoods και είναι ίσως το πιο φθηνό «φάρμακο» της φύσης. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μία από τις τροφές που έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Καλύπτει το 20% των ημερησίων αναγκών σε φυτικές ίνες και με μόλις 31 θερμίδες ανά μερίδα. Κάνει επίσης καλό στο δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Μπορεί να βοηθήσει στην στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.

Buenosia Carol/Pexels
Buenosia Carol/Pexels

2. Σέλερι

Σχεδόν το 95% του σέλερι είναι νερό και έχει μόλις 6 θερμίδες ανά κλωνάρι. Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο, καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγγανίου, καθώς και βιταμινών Α, C και Κ. 

3. Μαρούλι

Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, που το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Οι περισσότεροι τύποι μαρουλιού έχουν μόλις 10-20 θερμίδες ανά μερίδα.

Kai Pilger from Pexels
Kai Pilger from Pexels

4. Φράουλες

Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει μόνο 50 θερμίδες και είναι ένα ιδανικό σνακ αντί για γλυκό. Περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι B1, B2, B3, B6, A, K και η βιταμίνη E.

5. Αγγούρι

Αποτελείται κυρίως από νερό και γι αυτό περιέχει μόλις 16 θερμίδες ανά μερίδα. Καθάρισε αρκετά αγγούρια και έχε τα ως σνακ στη δουλειά και στο σπίτι.

Pexels/Pixabay
Pexels/Pixabay

6. Πορτοκάλια

Ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι έχει περίπου 80 θερμίδες. Εκτός όμως από το ότι είναι νόστιμα, τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

7. Πεπόνι

Μία μερίδα πεπόνι έχει 64 θερμίδες, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου. Το πεπόνι είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την όραση και την υγεία του δέρματος. Επίσης, είναι γεμάτο από βιταμίνη C, που είναι ένα γνωστό αντιοξειδωτικό. 

8. Γκρέιπφρουτ

Ενα γκρέιπφρουτ έχει περίπου 100 θερμίδες. Μισό γρέϊπφρουτ περιέχει 2 γρ. ινών. Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών προάγει το αίσθημα της πληρότητας καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, αυξάνοντας το χρόνο πέψης. Έτσι, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε αυτόματα λιγότερες θερμίδες.

Pexels/pixabay
Pexels/pixabay

9. Blueberries

Μία κούπα blueberries αρκεί για να καλύψει το 14% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες, δίνοντας μόνο 85 θερμίδες.

10. Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Μία μερίδα έχει περίπου 25 θερμίδες. 

Pexels/pixabay
Pexels/pixabay

11. Ντομάτες

1 μεσαία ντομάτα έχει 25 θερμίδες. Είναι αντιοξειδωτική, πλούσια σε βιταμίνη C και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο βρίσκεται κυρίως στη φλούδα της, ενώ η βιταμίνη C γύρω από τους σπόρους της.

Pexels/pixabay
Pexels/pixabay