Shutterstock
Shutterstock
ΤΡΑΥΜΑ

Ερευνα αποκαλύπτει πότε οι πληγές μας θεραπεύονται πιο γρήγορα -Παίζει ρόλο το timing


Καθώς οι ζωές μας γίνονται πιο γεμάτες και πολυάσχολες, φαίνεται ότι συνεχώς βιαζόμαστε για να τα προλάβουμε όλα και έτσι οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. 

Οι μικροί καθημερινοί τραυματισμοί, όπως ένα μικρό κόψιμο από χαρτί στο χέρι ή ένα μικρό κάψιμο στη μαγειρική, είναι πολύ πιθανό να συμβούν στον καθένα.  

Οταν τραυματιζόμαστε, συχνά περιμένουμε πως η πληγή θα επουλωθεί γρήγορα και χωρίς να αφήσει σημάδι.

Ωστόσο, οπως τονίζουν οι ειδικοί η επούλωση της πληγής είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πολλοί παράγοντες μπορεί να παρέμβουν, καθυστερώντας την επούλωση της πληγής. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας να επουλωθεί πιο γρήγορα και ασφαλέστερα ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τη ζωή σας;

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα αν χτυπήσουμε το πρωί, το τραύμα θα επουλωθεί ταχύτερα από ό,τι αν χτυπήσουμε το βράδυ. Μετά από μελέτες οι επιστήμονες του εργαστηρίου μοριακής βιολογίας του ιατρικού ερευνητικού συμβουλίου της Βρετανίας (MRC) διαπίστωσαν ότι τα νυχτερινά εγκαύματα χρειάζονται κατά μέσο όρο 28 ημέρες για να επουλωθούν σε σύγκριση με μόνο 17 ημέρες επούλωσης των πρωινών εγκαυμάτων.

Pixabay/pexels
Pixabay/pexels

Η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα είναι περίπου 60% μεγαλύτερη έναντι των νυχτερινών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη μέρα τα κύτταρα του δέρματος που αναλαμβάνουν την επούλωση, κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στο σημείο της πληγής, από ό,τι κάνουν τα ίδια κύτταρα τη νύχτα.

Ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό βιολογικό ρολόι μας, επιδρά με τέτοιο τρόπο στην επούλωση των τραυμάτων, που όσοι τραυματισμοί συμβαίνουν τις πρωινές ώρες θεραπεύονται ταχύτερα από εκείνους που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

rawpixel.com from Pexels
rawpixel.com from Pexels