Unsplash/Dillon Shook
Unsplash/Dillon Shook
ΕΣΤΙΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ

Αυτά τα 7 σημεία μέσα στο σπίτι χρειάζονται άμεσα απολύμανση μετά από ένα κρυολόγημα


Σας καταλαβαίνουμε: το τελευταίο που θέλετε σε μια καθημερινότητα που τρέχει και ζητά από εσάς το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, είναι να πέσετε στο κρεβάτι από ένα ακάλεστο κρυολόγημα.

Όταν το συνάχι, ο βήχας, η καταρροή κι ο πυρετός κάνουν την εμφάνισή τους, όλα γύρω μας κινούνται αργά και βασανιστικά και το σπίτι γίνεται το μοναδικό καταφύγιο «ίασης». Εκεί, ο ύπνος, γεύματα εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ζεστά ροφήματα θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει.

Οταν πια το κρυολόγημα περάσει, το σπίτι γίνεται o τέλειος φορέας μικροβίων και πρέπει να απολυμανθεί άμεσα.

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να καθαριστούν το συντομότερο δυνατόν γιατί απλά όσο ήμασταν άρρωστοι, ερχόμασταν σε άμεση επαφή μαζί τους.

Λίγο πριν η καθημερινότητά μας ανεβάσει για τα καλά ταχύτητα και οι ιώσεις κάνουν την εμφάνισή τους (λόγω στρες, κούρασης, κακής διατροφής και ελλιπούς ύπνου), ας έχουμε κατά νου τις παρακάτω οδηγίες για την καθαριότητα του σπιτιού μας μετά το κρυολόγημα (αχρείαστες να ‘ναι!).

1) Το μπάνιο: Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις επιφάνειες με τις οποίες ήρθατε σε επαφή όσο ήσασταν άρρωστες: το πόμολο της βρύσης, την λεκάνη της τουαλέτας, την μπανιέρα.

 

Unsplash/Jonny Caspari
Unsplash/Jonny Caspari

2) Η κουζίνα: Οι κούπες, τα πιάτα και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε για να ετοιμάσετε και να γευτείτε ροφήματα και γεύματα μπαίνουν κατευθείαν στο πλυντήριο πιάτων. Αν δεν έχετε πλυντήριο, λίγο καυτό νερό με σαπούνι και λίγο ξύδι θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε επαρκώς. Επίσης, μην παραλείψετε να απολυμάνετε την χειρολαβή της πόρτας του ψυγείου, τους διακόπτες ηλεκτρονικών συσκευών, τον πάγκο της κουζίνας και τον νεροχύτη.

Unsplash/ Good Soul Shop
Unsplash/ Good Soul Shop

3) Τα πόμολα: Mην παραλείψετε να απολυμάνετε όλα τα πόμολα μέσα στο σπίτι. Υγρά πανάκια καθαρισμού θα κάνουν την διαδικασία πιο εύκολη.


 

Pexels/ Jonathan Petersson
Pexels/ Jonathan Petersson

4) Oι πετσέτες: Oι πετσέτες που χρησιμοποιήσατε όσο ήσασταν άρρωστες εννοείται ότι θα πρέπει αμέσως να πλυθούν με καυτό νερό.

 

Pexels/Thomas Cotton
Pexels/Thomas Cotton

5) Κλινοσκεπάσματα/Ρούχα: Το ίδιο ισχυεί και για το κλινοσκεπάσματα (σεντόνια, μαξιλαροθήκες) και τα ρούχα (που πιθανότητα είναι πιτζάμες) που φορέσατε. 

Unsplash/ Annie Spratt
Unsplash/ Annie Spratt

6) Κινητό, τηλεκοντρόλ, υπολογιστής, gadgets: Kινητό, tablet, λάπτοπ, τηλεκοντρόλ χρειάζονται άμεσα απολύμανση. Υγρά πανάκια καθαρισμού θα κάνουν πιο απλή την διαδικασία. 

 

Unsplash/Ricardo Tamayo
Unsplash/Ricardo Tamayo

7) H oδοντόβουρτσα: Αν είναι απλή, αντικαταστήστε την αμέσως χωρίς να υπολογίσετε το έξοδο. Αν είναι ηλεκτρική, καθαρίστε την κεφαλή με νερό και α) λευκό ξύδι ή β) στοματικό διάλυμα (αφήστε την μέσα στο μείγμα για αρκετά λεπτά!). 

Unsplash/Anastasiia Rozumna
Unsplash/Anastasiia Rozumna