Το μεγάλο λάθος που κάνεις και χάνουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους | 0 bovary.gr
Το μεγάλο λάθος που κάνεις και χάνουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους | 0 bovary.gr
SPICES RULES

Το μεγάλο λάθος που κάνεις και χάνουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους


Tα μπαχαρικά είναι «όπλο» στη μαγειρική και μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο. Όσο πιο σωστά διατηρημένα είναι, τόσο πιο πολύ «αποδοτικά» θα φανούν στην παρασκευή των γευστικών δημιουργιών.

Σύμφωνα με τον Padma Lakshmi, συγγραφέας του νέου βιβλίου «Η εγκυκλοπαίδεια των μπαχαρικών και των βοτάνων» επισημαίνει ότι τα μπαχαρικά πρέπει να μένουν σε συρτάρι (σε κρύο, ξηρό και σκοτεινό μέρος). Το φως, η ζέστη και η υγρασία επηρεάζουν τα μπαχαρικά και το άρωμά τους αλλοιώνεται. Αν και συνήθης θέση για να φύλαξη των μπαχαρικών είναι συνήθως σε κάποιο ράφι κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα, αυτό θεωρείται λάθος καθώς δεν διατηρεί την φρεσκάδα τους. Επίσης, προτίμησε να φυλάξεις τα μπαχαρικά σε γυάλινα βαζάκια που να κλείνουν αεροστεγώς ή με βιδωτό καπάκι.

Το άρωμα τις περισσότερες φορές αλλοιώνεται όταν φυλάσσονται σε πλαστικά σκεύη. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα βότανα και τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούν το άρωμά τους και τη γεύση τους για ένα χρόνο περίπου. Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούν το άρωμά τους μέχρι 3 έως 5 χρόνια. Με τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορούμε να τα διατηρήσουμε μπορείς να τα διατηρήσεις φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.