Tα μπαχαρικά είναι «όπλο» στη μαγειρική και μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο. Όσο πιο σωστά διατηρημένα είναι, τόσο πιο πολύ «αποδοτικά» θα φανούν στην παρασκευή των γευστικών δημιουργιών.
Σύμφωνα με τον Padma Lakshmi, συγγραφέας του νέου βιβλίου «Η εγκυκλοπαίδεια των μπαχαρικών και των βοτάνων» επισημαίνει ότι τα μπαχαρικά πρέπει να μένουν σε συρτάρι (σε κρύο, ξηρό και σκοτεινό μέρος). Το φως, η ζέστη και η υγρασία επηρεάζουν τα μπαχαρικά και το άρωμά τους αλλοιώνεται. Αν και συνήθης θέση για να φύλαξη των μπαχαρικών είναι συνήθως σε κάποιο ράφι κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα, αυτό θεωρείται λάθος καθώς δεν διατηρεί την φρεσκάδα τους. Επίσης, προτίμησε να φυλάξεις τα μπαχαρικά σε γυάλινα βαζάκια που να κλείνουν αεροστεγώς ή με βιδωτό καπάκι.