Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πλένεις τα χέρια σου  | 0 bovary.gr
Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πλένεις τα χέρια σου | 0 bovary.gr
WASHING HANDS

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πλένεις τα χέρια σου


Το πλύσιμο των χεριών βοηθά στον «θωρακισμό» του οργανισμού και εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την καταπολέμηση πληθώρας ασθενειών, κυρίως από λοιμογόνους παράγοντες.

Μέσω των χεριών μεταφέρονται χημικές ουσίες, αλλεργιογόνα και βλαπτικοί παράγοντες που μπορεί να μολύνουν τον οργανισμό. Το δέρμα αποτελεί κύριο επιφανειακό φραγμό και παρεμποδίζει την εισχώρηση ιών και μικροβίων. Τα βρώμικα χέρια διασπείρουν τα μικρόβια και τους ιούς μέσα στην κοινότητα.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί έντονα είναι ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν πλένει τα χέρια της επαρκώς (με τη διάρκεια που πρέπει). Η Dr Gina Radford έκανε επισημάνσεις και διαπιστώσεις για το θέμα, σημαντικό για την δημόσια υγεία. Η Gina Radford, σύμφωνα με την Daily Mail, προειδοποιεί το κοινό για τον τρόπο που πλένει τα χέρια του και τονίζει ότι το να μην χρησιμοποιεί κάποιος σαπούνι είναι λάθος ολκής. Η ίδια επισημαίνει: «Ο καθένας πρέπει να πλένει τα χέρια του για 45 δευτερόλεπτα». Οι βασικοί κανόνες υγιεινής όταν δεν τηρούνται αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Η γιατρός σημειώνει ότι έχει παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότεροι δεν πλένουν πια τα χέρια τους μετά την τουαλέτα ή πριν το γεύμα τους.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ο κατάλληλος χρόνος διάρκειας του πλυσίματος των χεριών είναι... δύο φορές το «Happy Birthday». «Το να πλένεις τα χέρια σου τραγουδώντας δύο φορές το «Happy Birthday», σου παίρνει 30 με 45 δευτερόλεπτα (εξαρτάται το πόσο γρήγορα τραγουδάς). Έχει παρατηρηθεί ότι 50.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε Ευρώπη και Αμερική, έχοντας προσληφθεί ότι από μολύνσεις.

Το Κέντρο Λοιμώξεων των ΗΠΑ προτείνει τον εξής τρόπο για να πλένουμε τα χέρια μας: πρώτα βρέχουμε τα χέρια μας με ζεστό ή κρύο νερό. Κάνουμε σαπουνάδα με ένα υγρό καθαρισμού ή σαπούνι και τρίβουμε τις παλάμες μας, τη μια με την άλλη για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Φροντίζουμε να τρίβουμε καλά τις παλάμες μεταξύ τους αλλά και το κάθε δάχτυλο, ανάμεσα στα δάχτυλα. Μην παραλείπεις να πλένεις και το επάνω μέρος των χεριών και όχι μόνο το εσωτερικό. Σκούπισε τα χέρια σου με μια στεγνή πετσέτα.