Οι μορφές βίας που υφίσταται μια γυναίκα καθόλη τη διάρκεια της ζωής της  | 0 bovary.gr
Οι μορφές βίας που υφίσταται μια γυναίκα καθόλη τη διάρκεια της ζωής της | 0 bovary.gr
WOMAN VIOLENCE

Οι μορφές βίας που υφίσταται μια γυναίκα καθόλη τη διάρκεια της ζωής της


25 Νοεμβρίου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1995 την ανακηρύσσει ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με σκοπό να δώσει στο πρόβλημα παγκόσμια διάσταση.

Η ημέρα, από το 1981, έχει καθιερωθεί από γυναικείες οργανώσεις για να αποτίσει φόρο τιμής στις τρεις αδελφές Μιραμπάλ, πολιτικές αγωνίστριες από την Δομινικανή Δημοκρατία, που δολοφονήθηκαν με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960. Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε βίαιη πράξη που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική βλάβη για τις γυναίκες. Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking: βία στο σπίτι, στην εργασία, μέσα στη σχέση. Δεν έχει σύνορα, δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ πλούτου ή πολιτισμών.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοκάρουν. Ένα ιλιγγιώδες ποσοστό (φτάνει μέχρι το 95%) γυναικών, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, δεν καταγγέλλει το πρόβλημα, το 50% των γυναικών, θυμάτων ανθρωποκτονίας, έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην σύντροφο ή σύζυγό τους, γυναίκες από 15 έως 45 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ενδοοικογενειακή βία ή βιασμό παρά καρκίνο ή πόλεμο, έως και 50% των γυναικών της Ευρωπαικής Ένωσης έχουν αναφέρει ότι έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και η πιο συχνή μορφή βίας (βιασμός, χειροδικία, άλλη μορφή κακοποίησης) προέρχεται από ερωτικό σύντροφο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΕ (Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας), σε διάστημα ενός χρόνου, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαική Ένωση έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή σωματικής βίας. Υπολογίζεται ότι τα περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα ανέρχονται στα 5.000 ετησίως. Ένα ελάχιστο ποσοστό (μόνο 150 από αυτά) παίρνουν την νομική οδό, έχοντας πιστοποιηθεί. Το 24% των γυναικών έχει υποστεί σωματική βία και 6% των γυναικών σεξουαλική βία.


 

H Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα των Φύλων, Βέρα Γιούροβα κηρύσσει την σημερινή ημέρα, την εκκίνηση εκστρατείας για το 2017 που θα περιλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν όλους τους θεσμικούς φορείς. Το σύνθημα είναι «Πείτε όχι, σταματήστε τη βία κατά των γυναικών».
 

Η Βέρα Γιούροβα παραθέτει τα στοιχεία που προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο «για τη βία που βασίζεται στο φύλο» και συνιστούν την βάση για την εκκίνηση της εκστρατείας της Επιτροπής:

  • Μία στις 2 έχει εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης
  • Μεταξύ των γυναικών που κατέχουν διευθυντικά αξιώματα τρεις στις 4 έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
  • Μία στις 20 έχει βιαστεί.
  • Μία στις 3 γυναίκες έχει εμπειρία σεξουαλικής ή φυσικής βίας ή και τα δύο
  • Μία στις 3 έχει δεχθεί καταχρηστική ψυχολογική συμπεριφορά από τον σύντροφό της
  • Μία στις 5 έχει υποστεί καταδίωξη
     

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών, η Επίτροπος απέστειλε ιδιαίτερο μήνυμα συνδέοντας το φαινόμενο της βίας που βιώνουν οι Ελληνίδες με την οικονομική κρίση.

«Οι γυναίκες συχνά υποφέρουν περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίζουν την απώλεια θέσεων απασχόλησης και υψηλότερα επίπεδα στρες στις οικογένειές τους. Η καλύτερη προστασία των Ελληνίδων, και από την ενδοοικογενειακή βία, θα αρχίσει με την ανάκτηση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας. (...) Θέλουμε να προστατέψουμε όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα από τη βία, αλλά οι μετανάστριες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες τόσο στη βία όσο και στην εμπορία ανθρώπων, οπότε αναλαμβάνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με το ζήτημα αυτό. Συνεργαζόμαστε στενά με ελληνικές οργανώσεις που ήδη εργάζονται σκληρά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Το βίντεο που ακολουθεί περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το φαινόμενο της βίας στις γυναίκες μες στον κύκλο της ζωής τους.