Κάθε τόσο πληροφορούμαστε για τροφές που κάνουν καλό στον οργανισμό, με πολλές από αυτές να βρίσκουν θέση στην διατροφή μας.
Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο σιτάρι, είναι μία από αυτές.
Τι είναι το φαγόπυρο; Είναι ένα «ψευδο-δημητριακό» αρκετά διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες, με νουντλς να φτιάχνονται από το αλεύρι του. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής σε Βρετανία, Νορμανδία, βόρεια και ανατολική Ευρώπη.
Η διατροφική του αξία
Οι σπόροι του δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών (14% στα 100 γρ.). Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη B, κυρίως Β2 και Β3, βιταμίνη Ε και Κ, ενώ περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό.
Τα θρεπτικά συστατικά του δεν σταματούν όμως εδώ, με 100 γρ. φαγόπυρου να περιέχουν 10 γρ. φυτικών ινών και να είναι γεμάτο φλαβονοειδή.