shutterstock.com
shutterstock.com
FITNESS TIPS

Μετά τη δίαιτα τι; - 5 tips για να διατηρήσεις το βάρος σου


Η απώλεια του περιττού σωματικού βάρους είναι ένας πραγματικός αγώνας, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο ή χάπι, για να φτάσετε στο στόχο σας.

Αντίθετα, αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, κόπο και πολλές θυσίες όχι μόνο κατά την περίοδο που προσπαθείτε να κάνετε τη δίαιτα κατά γράμμα, αλλά αργότερα, μετά το πέρας της, που είναι και το σημαντικότερο στάδιο.

Η επιστροφή στους παλαιότερους ρυθμούς, με μια υγιεινή και ισορροπημένη προσέγγιση είναι μια επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να καταφέρετε να διατηρήσετε το επίπεδο του σωματικού σας βάρους.

Παρότι αυτό μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται κατά κάποιο τρόπο αυτόματα, μιας και αποτελεί πια συνειδητή προσπάθεια στην καθημερινότητά σας, υπάρχουν και κάποια τιπς που θα συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση της σιλουέτας σας και προτείνουμε να τα ακολουθήσετε.

Φυτική πρωτεΐνη

Η ενίσχυση της πρόσληψης πρωτεΐνης βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής σας μάζας, όμως το είδος της είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Βάλτε στη διατροφή σας φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και φακές. Πρόσφατη μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση αυτών των τροφών και συγκεκριμένα 3/4 της κούπας έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα κιλά που είχαν χάσει, ενώ τους έκανε να αισθάνονται ότι έχουν χορτάσει μετά από κάθε γεύμα. Επίσης, τα φασόλια και οι φακές κρατούν τα επίπεδα της ινσουλίνης σταθερά. Η φυτική πρωτεΐνη απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Γυμναστική με στρατηγική

Η καθημερινή σωματική άσκηση επιβάλλεται στο στάδιο που ακολουθεί μετά τη δίαιτα και την απώλεια του σωματικού βάρους, καθώς θα πρέπει να είστε περισσότερο δραστήριες/ οι. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκήστε σκληρά. Το μυστικό για να παραμείνετε στα κιλά σας είναι να κάνετε καθημερινά μια ώρα μέτριας έντασης άσκηση, όπως για παράδειγμα  ποδηλασία ή  γοργό περπάτημα. Αν από την άλλη αυτό δεν είναι εφικτό, οι ειδικοί προτείνουν να μοιράσετε το χρόνο σε είκοσι λεπτά προπόνησης το πρωί, είκοσι λεπτά περπάτημα μετά το μεσημεριανό γεύμα και 20 λεπτά άσκησης με βάρη το απόγευμα. Και μην ξεχνάτε τη δυναμική προπόνηση που θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα σας δύο φορές την εβδομάδα.

Χαλάρωση

Το χρόνιο άγχος και στρες μειώνουν τα επίπεδα της λεπτίνης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας, σύμφωνα με μια μελέτη στο Psychoneuroendocrinology. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και τα επίπεδα της ινσουλίνης και της κορτιζόλης, που «ανοίγουν» την όρεξη και επιβραδύνουν το μεταβολισμό. Τη λύση δίνει η yoga, το είδος γυμναστικής που προσφέρει τόσο μυϊκή ενδυνάμωση, όσο και αποσυμφόρηση από το στρες. Επίσης, κάντε τον ύπνο σύμμαχό σας, γιατί αυτός καταπολεμά τα γονίδια του λίπους.

Ζυγαριά

Η ζυγαριά είναι ο χειρότερος εχθρός σας, όταν ο δείκτης παραμένει κολλημένος σε έναν αριθμό που δεν σας αρέσει και τόσο, αλλά μετά τη δίαιτα θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη σχέση σας. Ερευνα στο Cornell University έδειξε ότι οι άνθρωποι που συνήθιζαν να ζυγίζονται καθημερινά μετά από την απώλεια βάρους, ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν το βάρος τους για μια περίοδιο δύο ετών, από εκείνους που απέφευγαν να το κάνουν. Φυσικά, δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε αν δείτε ότι έχετε πάρει ένα ή δυο κιλά, αυτή η μέτρηση, όμως, θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος και να αποτρέψετε μια ανοδική πορεία.

Θερμίδες

Οταν βρίσκεστε σε λειτουργία συντήρησης σημαίνει, ότι μπορείτε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από εκείνες που είχατε στη δίαιτα, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφύγετε από τα όρια.