shutterstock.com
shutterstock.com
FITNESS

Τι θα σου συμβεί αν κάνεις κάθε μέρα τις ίδιες ασκήσεις γυμναστικής


Η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και τη βελτίωση της γενικότερης υγείας σου, όταν, όμως, αυτή πραγματοποιείται σε υπερβολικό βαθμό, τότε μάλλον η αποτυχία είναι δεδομένη.

Θα παρατηρήσετε ότι  τελευταία υπάρχει μια τάση στο χώρο του fitness που λέγεται «challenge» και αυτή υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα και άμεση μείωση του βάρους, μέσα από προγράμματα έντονης γυμναστικής, που πρέπει να εκτελούνται σχεδόν καθημερινά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Θεωρητικά μια τέτοια προπόνηση θεωρείται ιδανική, αφού δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ασκηθεί κανείς για σύντομο χρονικό διάστημα και να χάσει τα περιττά κιλά.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι, ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα απαιτούν υπερβολική σωματική άσκηση, στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθείτε ακόμα κι αν είστε αρχάριοι.

Πώς όμως θα καταφέρετε να πάρετε μέρος σε μια πρόκληση που έχει να κάνει για παράδειγμα με το σπίνινγκ, αν έχετε να κάνετε ποδήλατο κάποια χρόνια;

Αυτό που αμελείτε συχνά είναι το γεγονός, ότι το σώμα αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής, αν δεν κάνετε πρώτα την απαραίτητη προθέρμανση και προετοιμασία, αλλιώς θα καταλήξετε με εξάντληση και τραυματισμούς.

Το θετικό με τα «challenges» είναι, ότι αλλάζουν την οπτική σας ως προς την προπόνηση και τη μετατρέπουν από αγγαρεία σε καθημερινή συνήθεια και ρουτίνα. Και όταν κάτι παίρνει τη μορφή της συνήθειας, τότε η δύναμη της είναι τόσο μεγάλη, που δύσκολα «κόβεται».

Παράλληλα, όταν συνηθίσετε τις συγκεκριμένες ασκήσεις που προτείνονται από τους προπονητές σας και αισθανθείτε ότι τις έχετε εμπεδώσει,- άρα μπορείτε με ευκολία να τις κάνετε πράξη-, η αυτοπεποίθηση σας αυξάνεται.

Με λίγα λόγια, οι προκλήσεις βοηθούν περισσότερο το μυαλό σας, παρά το σώμα, αφού λειτουργούν ως κίνητρο για να μπείτε σε μια ρουτίνα, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι πρέπει να ενδώσετε σε αυτές με τρόπο, δηλαδή να αρχίσετε με 2 ή 3 προπονήσεις την εβδομάδα κι έπειτα να αυξήσετε συχνότητα, χωρίς όμως να ξεχνάτε το ρεπό.