shutterstock.com
shutterstock.com
ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Η σκληρή γυμναστική μπορεί να σε εμποδίσει να αδυνατίσεις


Η γυμναστική αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας σας εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι αλτήρες και οι λοιποί εξοπλισμοί έχουν γίνει ένα με το σώμα σας και προκειμένου να χάσετε το περιττό βάρος και να φορέσετε το εφαρμοστό φόρεμα σας στο Ρεβεγιόν, ακολουθείτε σκληρές προπονήσεις.

Το αποτέλεσμα; Πολύς ιδρώτας και εξαντλητικές ασκήσεις, παρόλα αυτά ο δείκτης της ζυγαριάς δεν έχει κατέβει ακόμα και σας πιάνει ένα αίσθημα απογοήτευσης.

Μπορεί άραγε η σκληρή προπόνηση να εμποδίσει τη μείωση των κιλών;

Κανείς δεν αμφιβάλει για το γεγονός, ότι πράγματι η σωματική άσκηση «καίει» τις περιττές θερμίδες και συμβάλει στη γενικότερη υγεία, ωστόσο υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες που θα πρέπει να θυμόσαστε:

  • Η σκληρή προπόνηση για μεγαλύτερο διάστημα δεν ωφελεί

Εστω ότι έχετε γραφτεί σε ένα δυναμικό ομαδικό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα το μποξ και συμμετέχετε σε αυτό μια φορά την εβδομάδα. Παρατηρείτε ωστόσο πως άλλοι αθλούμενοι, οι οποίοι έχουν προσθέσει ακόμα μια προπόνηση εβδομαδιαίως, δεν δείχνουν να διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση από τη δική σας. Πώς συμβαίνει αυτό; Η έντονη γυμναστική που δεν επιτρέπει στο σώμα να αναπαυτεί, προκαλεί στρες και αυτό με τη σειρά του αυξάνει την ορμόνη κορτιζόλη, που είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν, πως η υπερβολική προπόνηση «καίει» τους μυς, ενώ στην ουσία αυτοί χρειάζονται χρόνο και χαλάρωση για αναδόμηση.

  • Απώλεια ενέργειας και όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ενα από τα σημάδια που προδίδουν πως το παρακάνετε με τη γυμναστική και πως αυτή δεν επιδρά θετικά στη ζωή σας είναι και η απώλεια της διάθεσης αλλά και της ενέργειας. Οι μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνουν, ότι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται έντονα σωματικά, τείνουν να έχουν μια καθιστική ζωή στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, γεγονός που σημαίνει ότι χάνουν την ευκαιρία για μείωση των θερμίδων μέσα από άλλου είδους δραστηριότητες. Η καταπόνηση των μυών για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί την έλλειψη κινήτρου και ο εγκέφαλος που αναγνωρίζει την ανάγκη για ανάπαυση, σας αναγκάζει να μειώσετε τους ρυθμούς σας στην καθημερινότητα σας.

  • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού

Αν ο μυϊκός πόνος δεν έχει προκαλέσει την αύξηση του σωματικού σας βάρους, τότε μάλλον η μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού θα το κάνει. Η σωματική άσκηση είναι λογικό να δημιουργεί το αίσθημα της πείνας, καθώς έτσι θα αναπληρώσετε τη χαμένη σας ενέργεια και θα γεμίσετε τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά και αυτό εξαιτίας της ορμόνης που ακούει στο όνομα «γκρελίνη». Χρειάζεται σίγουρα μεγάλη θέληση και υπομονή για να αντισταθείτε στα σημάδια της πείνας που στέλνει το σώμα σας και στις ανθυγιεινές τροφές.

Αν θέλετε να διατηρήσετε μια όμορφη και γυμνασμένη σιλουέτα, δεν χρειάζεται να πιεστείτε με εξαντλητικές πολύωρες ή πολυάριθμες προπονήσεις. Αλλωστε ένας από τους στόχους της γυμναστικής είναι όχι μόνο να απαλλάξει από περιττά κιλά, αλλά και το στρες, που επιβραδύνει το μεταβολισμό.