Γάλα, γιαούρτι, τυρί. Τα γαλακτοκομικά προιόντα είναι σύμμαχοι για τον οργανισμό μας.
Διαφυλάσσουν την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, καταπολεμούν την παχυσαρκία (Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πιο αδύνατα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν), την αρτηριακή πίεση (το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύει τα λιπαρά στο στομάχι και έτσι εμποδίζει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Έτσι μειώνονται τα επίπεδα υψηλής πίεσης στο αίμα).Το ασβέστιο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου Β, ενυδατώνει το σώμα μας και έχει θετική επίδραση στην γονιμότητα. Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο, πολύτιμα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από τις βιταμίνες του ιδιαίτερη σημασία έχουν οι Α, Β1, Β2, Β12, C, D.
Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά χάρη στα συστατικά του, όπως πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, παίζει σημαντικό ρόλο και στην αύξηση και την ανθεκτικότητα της μυϊκής μάζας. Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα (1 μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γραμ. τυρί) για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο.