«Αυτό που μου συνέβη όταν σταμάτησα να τρώω γαλακτοκομικά για ένα μήνα»  | 0 bovary.gr
«Αυτό που μου συνέβη όταν σταμάτησα να τρώω γαλακτοκομικά για ένα μήνα» | 0 bovary.gr
DAIRY PRODUCTS

«Αυτό που μου συνέβη όταν σταμάτησα να τρώω γαλακτοκομικά για ένα μήνα»


Γάλα, γιαούρτι, τυρί. Τα γαλακτοκομικά προιόντα είναι σύμμαχοι για τον οργανισμό μας.

Διαφυλάσσουν την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, καταπολεμούν την παχυσαρκία (Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πιο αδύνατα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν), την αρτηριακή πίεση (το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύει τα λιπαρά στο στομάχι και έτσι εμποδίζει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Έτσι μειώνονται τα επίπεδα υψηλής πίεσης στο αίμα).Το ασβέστιο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου Β, ενυδατώνει το σώμα μας και έχει θετική επίδραση στην γονιμότητα. Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο, πολύτιμα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Από τις βιταμίνες του ιδιαίτερη σημασία έχουν οι Α, Β1, Β2, Β12, C, D.

Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά χάρη στα συστατικά του, όπως πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, παίζει σημαντικό ρόλο και στην αύξηση και την ανθεκτικότητα της μυϊκής μάζας. Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα (1 μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γραμ. τυρί) για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο.

Η Ρεμπέκα έκοψε την κατανάλωση γαλακτομικών προιόντων για ένα μήνα και στο womenshealth.com μοιράστηκε την εμπειρία της.

«Πάντα λάτρευα το παγωτό και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πάθη στη ζωή μου. Το πρωινό μου περιείχε γάλα και γιαούρτι και γενικά στην καθημερινότητά μου κατανάλωνα πολλά γαλακτοκομικά προιόντα. Κάποιες έρευνες ,όμως, που έγιναν και έδειξαν ότι τα γαλακτοκομικά προιόντα μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, πονοκεφάλους, καούρα, ακμή και ορμονικές διαταραχές με θορύβησαν. Πάντα πίστευα ότι το γάλα είναι σπουδαία πηγή θρεπτικών συσταατικών. Επισκέφθηκα γιατρούς και διατροφολόγους γιατί θέλησα να μάθω πόσο η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό. Αλλά με τις απαντήσεις που πήρα μπερδεύτηκα. Είχαν αποκλίσεις μεταξύ τους. Καθένας με συμβούλευσε να τρώω διαφορετική ποσότητα γαλακτοκομικών μέσα στη μέρα.

Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα και να σταματήσω να τρώω γαλακτοκομικά για να μήνα για να δω την διαφορά στον οργανισμό μου.

Την πρώτη εβδομάδα ξεκίνησα να τρώω το ρύζι μου μόνο με λαχανικά. Συνειδητοποίησα ότι το τυρί που έβαζα επηρέαζε τη γεύση. Έτσι για κάποιες από τις ημέρες που ακολούθησαν κατανάλωνα αυτό το πιάτο χωρίς τυρί και είδα ότι μου άρεσε πολύ. Λίγο μετά άρχισα να μπαίνω σε σκέψεις. Κάθε φορά που έτρωγα τη σαλάτα μου ή το σαντουιτς μου και δεν έβαζα τυρί σκεφτόμουν την έλλειψη του και έλεγα «Πόσο θα του πήγαινε τώρα να έβαζα λίγο..». Άρχισε να με κουράζουν αυτά τα γεύματα που δεν είχαν καθόλου τυρί. Δεν μπορούσα να τρώω το αγαπημένο μου cheeseburger ή το αγαπημένο μου milkshake.Έτρωγα πίτσα χωρίς μοτσαρέλα και δεν δοκίμασα ούτε από την τούρτα γενεθλίων του πατέρα μου. Άρχισα να νιώθω απογοήτευση.

Η αλήθεια είναι ότι με την απουσία γαλακτοκομικών προιόντων από τη διατροφή μου δεν έβλεπα κάποια διαφορά στην ενέργειά μου. Το βάρος μου παρέμενε το ίδιο, δεν ένιωθα λιγότερο ή περισσότερο φούσκωμα ή διαφορά στην επιδερμίδα μου ή το λίπος μου.

Δεν είμαι σίγουρη για το τι περίμενα από το πείραμα. Η αλήθεια είναι ότι πίστευα ότι ίσως με την απουσία γαλακτοκομικών θα ένιωθα ελαφρύτερη και λεπτότερη. Τίποτα από αυτά όμως δεν συνέβη. Αντίθετα, στερήθηκα κάποιες τροφές που αγαπούσα και με έκαναν χαρούμενη. Ούτε αλλεργία είχα στα γαλακτοκομικά προιόντα, ούτε ένιωθα σαν άρρωστη.  Μετά από ένα μήνα απόλαυσα για μια ακόμα φορά το αγαπημένο μου παγωτό και ένιωθα αληθινή χαρά.