Μετά τους Vegetarians ήρθαν οι Flexitarians: Χορτοφάγοι που... απατούν -Τι είναι  | 0 bovary.gr
Μετά τους Vegetarians ήρθαν οι Flexitarians: Χορτοφάγοι που... απατούν -Τι είναι | 0 bovary.gr
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ WHOLE FOODS

Μετά τους Vegetarians ήρθαν οι Flexitarians: Χορτοφάγοι που... απατούν -Τι είναι


Ολοι ξέρουμε πάνω-κάτω τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής. Αλλοι τις εφαρμόζουν πιστά και άλλοι φτιάχνουν το δικό τους πλάνο, μιας και δεν είναι «φίλοι» με κάποιες κατηγορίες τροφίμων.

Ολοι, δηλαδή, ξέρουμε πως το καλύτερο για τον οργανισμό μας είναι να καταναλώνουμε 2-3 φορές τον μήνα κόκκινο κρέας, μερικές φορές την εβδομάδα ψάρια και πουλερικά, ενώ καθημερινά θα πρέπει να επιλέγουμε δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Ετσι, πολλοί έχουν επιλέξει συνειδητά να μειώσουν το κρέας στην διατροφή τους.

Κάποιοι, από την άλλη έχουν επιλέξει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, αυτόν της χορτοφαγίας (Vegetarians). Ορισμένοι μάλιστα, επιλέγουν να ακολουθήσουν τον πιο... αυστηρό δρόμο και να γίνουν vegans,απορρίπτοντας και γαλακτοκομικά ή άλλα παράγωγα, ζωικά προϊόντα. 

Κι αν έχεις τις ευαισθησίες ενός χορτοφάγου αλλά δεν μπορείς να βγάλεις και τελείως από τη διατροφή σου το κρέας τι κάνεις; Γίνεσαι... χορτοφάγος που απατά. Με μια λέξη flexitarian.

Τι είναι το flexitarianism; Την αποκαλούν και «ευέλικτη χορτοφαγία». 

Και αυτό γιατί αυτοί που την υιοθετούν κάνουν κυρίως χορτοφαγικά γεύματα, ωστόσο, επιτρέπουν στον εαυτό τους να απόλαυση και μια μεγάλη ζουμερή μπριζόλα ή ένα κομμάτι καπνιστού σολομού όταν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη. 

Σαν τις δίαιτες που έχουν αυστηρό πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα αλλά συνήθως την Κυριακή την έχουν ελεύθερη. Ετσι και τρώνε χορτοφαγικά μέσα στην εβδομάδα και κάνουν την παρασπονδία τους το Σαββατοκύριακο. 

Σύμφωνα με το Whole Foods, το flexitarianism είναι η μεγαλύτερη τάση στη διατροφή για το 2017.

Ως flexitarian μπορούμε να τρώμε κρέας μόνο τα σαββατοκύριακα, όταν τρώμε έξω ή τις καθημερινές μετά τις 6 το απόγευμα. Ο καθένας το προσαρμόζει όπως θέλει.

Αυτός ο τρόπος διατροφής δεν είναι νέος, αλλά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής χάρη στους διάσημους που τον επιλέγουν, όπως η Εμμα Τόμσον και ο Τζέιμι Ολιβερ, που υποστηρίζουν την καμπάνια «Meat-Free Monday» που ξεκίνησε ο Πολ, η Μέρι και η Στέλα ΜακΚάρτνει το 2009.

«Η καμπάνια είναι μία λαμπρή δικαιολογία για να επικεντρωθούμε στην απίστευτη ποικιλία λαχανικών που υπάρχουν, τις γεύσεις, τις υφές και τα υπέροχα πιάτα, που μπορούν να δημιουργηθούν. Οπότε έχουμε το ''Meat-Free Monday'', ακλλά και το free Wednesdays», δήλωσε ο Τζέιμι Ολιβερ.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο περιορισμός του κρέατος έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις. Το flexitarianism δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους.