Ετσι κάνουν τα παιδιά τους επιτυχημένα οι γονείς  | 0 bovary.gr
Ετσι κάνουν τα παιδιά τους επιτυχημένα οι γονείς | 0 bovary.gr
SUCCESS STORY

Ετσι κάνουν τα παιδιά τους επιτυχημένα οι γονείς


Επιτυχία. Έννοια υποκειμενική που διαφέρει ως προς το νόημά της από συνείδηση σε συνείδηση.

  Κάποιος θεωρεί τον εαυτό του επιτυχημένο όταν έχει καταφέρει να αποκτήσει χρήματα και δόξα στη ζωή του, κάποιος άλλος όταν έχει αποκτήσει μια σχέση που του προσφέρει συναισθηματική ισορροπία και ασφάλεια κάνοντάς τον χαρούμενο, άλλος όταν έχει αποκτήσει σύζυγο και παιδιά. Κάποιος άλλος όταν έχει αποκτήσει όλα τα παραπάνω.

 Τι γίνεται όμως με το κεφάλαιο «επιτυχία» στη ζωή των παιδιών; Ποια παιδιά θεωρούνται επιτυχημένα και με ποιους τρόπους συμβάλλουν οι γονείς στην επιτυχία τους; Κάθε γονέας θέλει το παιδί του να διαπρέπει. Να προχωρά , η αξία του να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται. Όμως, για να τα ζητά αυτά για το παιδί, πρέπει να έχει συμβάλλει με την συμπεριφορά του ώστε να συμβούν.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για το σωστό μεγάλωμα τω παιδιών. Υπάρχουν όμως – σύμφωνα με έρευνες- κοινές συμπεριφορές μεταξύ των γονιών που έχουν επιτυχημένα παιδιά.

1) Οι γονείς μαθαίνουν από πολύ νωρίς στα παιδιά ότι έχουν υποχρεώσεις: Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς να κάνουν δουλειές στο σπίτι έχουν ανεπτυγμένη στην μετέπειτα ζωή τους την έννοια της υπευθυνότητας. Η συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να μεγαλώσεις έναν ενήλικα» υποστηρίζει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας μάθει ότι έχουν υποχρεώσεις στο σπίτι γίνονται πιο συνεργάσιμοι και με αναπτυγμένη την έννοια της ενσυναίσθησης στη συνείδησή τους, ενήλικες.

2) Υψηλές προσδοκίες: Οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών, τους μαθαίνουν από νωρίς να έχουν υψηλούς στόχους. Τους μαθαίνουν να μην επαναπαύονται και να στοχεύουν στο καλύτερο. Καλοί βαθμοί, απόκτηση δεξιοτήτων (πχ εκμάθηση κάποιας ξένης γλώσσας, μουσικού οργάνου), μελλοντικοί στόχοι (πχ. πανεπιστημιακές σπουδές)

3) Τα επιτυχημένα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους: Μαθαίνουν να έχουν υπομονή και προσήλωση στο στόχο τους, να διαχειρίζονται το θυμό τους, να μην καυγαδίζουν για να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν.

4) Μαθαίνουν ότι η αποτυχία είναι και αυτή μέρος του «παιχνιδιού» της ζωής: Οι γονείς μαθαίνουν από νωρίς στα παιδιά ότι η αποτυχία είναι και αυτή μέρος της επιτυχίας. Ότι στη ζωή για να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε «δεν τα παρατάμε» στο πρώτο εμπόδιο και την πρώτη δυσκολία. Ο στόχος επιτυγχάνεται με σκληρή δουλειά και πείσμα.

5) Κοινωνικοποίηση: Τα επιτυχημένα παιδιά έχουν μάθει από νωρίς ότι η συναναστροφή με τους γύρω μας είναι σημαντική για να προχωράμε μπροστά. Το να βοηθάμε, να επικοινωνούμε με τους γύρω μας, να ανταλλάσουμε απόψεις, να ακούμε προσεκτικά τον συνομιλητή μας και να είμαστε αρμονικά μέρος μιας ομάδας μας βοηθά να προχωράμε μπροστά και να επιτυγχάνουμε τον στόχο.

6) Οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους: Τα ωράρια των γονιών είναι "full time". Δουλειά το πρωί, υποχρεώσεις στο σπίτι, βοήθεια στο διάβασμα των παιδιών και ελάχιστος ή και καθόλου ποιοτικός χρόνος. Τα παιδιά, όμως, χρειάζονται συζήτηση, διασκέδαση. Όλα αυτά με τους γονείς τους στο πλευρό τους. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που απολαμβάνουν ξέγνοιαστες στιγμές με τους γονείς τους, έχουν μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους τους και είναι πιο κεφάτα παιδιά.