shutterstock
shutterstock
BACK TO REALITY

Oδηγός επιβίωσης στο γραφείο με hangover


Εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και χώροι εκδηλώσεων αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά από κόσμο τις προσεχείς ημέρες, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το σκηνικό είναι λίγο πολύ γνωστό: το ποτό ρέει άφθονο στα ποτήρια των φίλων, η μουσική παίζει δυνατά και καθένας και καθεμία από εσάς προσπαθεί να διασκεδάσει μέχρι τελικής πτώσεως.

Το αποτέλεσμα ακούει στο όνομα «hangover» και έχει μια σειρά από συμπτώματα που μόνο ευχάριστα δεν είναι. Πονοκέφαλος, ζαλάδες, νύστα, νεύρα και σύγχυση και φυσικά δίψα, αφού το αλκοόλ έχει την τάση να αφυδατώνει τον οργανισμό.

Ολα αυτά συνιστούν μεγάλη ταλαιπωρία για τον οργανισμό, ενώ επιβαρύνουν και την ψυχολογική σας διάθεση, γεγονός που δύσκολα θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε και πάλι στην ρουτίνα και τις υποχρεώσεις της δουλειάς την επόμενη ημέρα.

Τι πρέπει να κάνετε άραγε για να συνέλθετε; Δεν υπάρχει σίγουρα κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά ορισμένες συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπνος

Ενας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση του hangover είναι ο ύπνος. Οταν αυτός δεν είναι επαρκής, τότε τόσο πιο έντονα συμπτώματα θα έχετε. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι εργάζεστε για παράδειγμα αργότερα το μεσημέρι ή το απόγευμα ή το γεγονός ότι έχετε ρεπό, για να αναπληρώσετε τις ώρες.

Ενυδάτωση

Η υπερβολική κατανάλωση ποτού προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού και παρουσιάζονται διαταραχές στους ηλεκτρολύτες, για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώσετε όσο περισσότερα υγρά μπορείτε, προκειμένου να αναπληρώσετε και την απώλεια που προκύπτει από την ούρηση.

Πρωινό γεύμα και καφές

Αν αγαπάτε τον καφέ, δεν χρειάζεται να τον «κόψετε» αλλά κρατήστε μια ισορροπία ως προς την κατανάλωση του τις επόμενες δύο ημέρες, μιας και αυτός μπορεί να σας κάνει πιο νευρικούς. Επίσης, προτιμήστε τροφές στέρεες και πλούσιες σε υδατάνθρακες για το πρωινό, όπως για παράδειγμα δημητριακά ή τοστ. Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Γυμναστική

Σαφέστατα δεν θα είστε σε θέση να κάνετε κάποια σκληρή προπόνηση έπειτα από ένα hangover όμως προσπαθήστε να αναζωογονηθείτε έστω μέσα από το περπάτημα. Μπορεί να είναι μια απλή βόλτα μπορεί να πρόκειται για την απόσταση μέχρι τη δουλειά σας, αλλά βοηθάει πολύ να συνέλθετε.

Εργασία και υποχρεώσεις

Ακόμα και το περιβάλλον της δουλειάς σας μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στο να ξεπεράσετε τη ζάλη του hangover. Επικεντρωθείτε στις υποχρεώσεις σας, αντί να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αισθάνεστε χάλια, σαν να  έχετε αρρωστήσει. Επίσης, φροντίστε να μείνετε μακριά από σημαντικές αποφάσεις και καταστάσεις που θα σας έκαναν να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Αλκοόλ μετά το αλκοόλ

Οσο περίεργο κι αν φαίνεται αυτό που διαβάζετε, οι ειδικοί λένε πως τα ένζυμα του οργανισμού διασπούν την αιθανόλη από τη μεθανόλη, επομένως θα πρέπει να λάβετε περισσότερη ποσότητα της πρώτης, όπως για παράδειγμα μέσα από την κατανάλωση ενός ποτού σαν τη βότκα.