Το μυστικό που μπορεί να εξαφανίσει το φούσκωμα (ακόμα κι αν παλεύεις με αυτό μια ζωή) | 0 bovary.gr
Το μυστικό που μπορεί να εξαφανίσει το φούσκωμα (ακόμα κι αν παλεύεις με αυτό μια ζωή) | 0 bovary.gr
ΦΟΥΣΚΩΜΑ

Το μυστικό που μπορεί να εξαφανίσει το φούσκωμα (ακόμα κι αν παλεύεις με αυτό μια ζωή)


Φούσκωμα, το δυσάρεστο και ενοχλητικό. Μόνιμο πρόβλημα για μεγάλη μερίδα ανδρών και γυναικών που δεν βρίσκει εύκολα τη λύση του.

Το αίσθημα του «έχω καταπιεί όλο τον αέρα που υπάρχει γύρω μου» μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα κάποιου που το νιώθει συνέχεια. Συνήθεις αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν είναι μεταξύ άλλων το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η υπερκατανάλωση τροφίμων, η τροφική δυσανεξία, η συσσωρεύση αερίων στο έντερο κ.α. Μια γυναίκα εξομολογείται στο popsugar.com τι αλλαγή έκανε στην καθημερινότητά της και κατάφερε να αντιμετωπίσει το ενοχλητικό σύμπτωμα.

«Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο άρχισα να αντιμετωπίζω προβλήματα με το πεπτικό μου σύστημα. Ένιωθα συνεχώς πρησμένη. Ο μόνος άνθρωπος στον οποίο εμπιστευόμουν το πρόβλημα ήταν η μητέρα που μου έλεγε ότι το πρόβλημά μου μάλλον οφείλεται στο άγχος και θα περάσει σύντομα. Μήνες μετά, τίποτα δεν είχε αλλάξει. Μπορεί να είχα προσαρμοστεί στο Πανεπιστήμιο και να ένιωθα πιο χαρούμενη από ποτέ, χωρίς άγχος, αλλά το πρόβλημα έδειχνε να μην περνά. Αποφάσισα να κόψω τα γαλακτοκομικά. Λίγο μετά έκοψα και την γλουτένη. Ενιωθα κουρασμένη και πρησμένη.

Κάθε φορά που έτρωγα, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχω ενοχλητικό φούσκωμα. Με το να εγκαταλείψω την γλουτένη, πίστευα ότι θα έχασα βάρος, ωστόσο τελικά η προσπάθειά μου έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα: άρχισα να παίρνω περισσότερο βάρος. Αυτό γιατί όλα αυτά τα gluten – free προιόντα (ψωμιά, ζυμαρικά, μπισκότα) άρχισαν να γίνονται μέρος της διατροφής μου και εγώ να τα τρώω σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια μέχρι να έρθει η μεγάλη αλλαγή: ξεκίνησα να τρώω περισσότερες σαλάτες, προϊόντα ολικής άλεσης και φρούτα και παρατήρησα την μεγάλη διαφορά που πάντα ήλπιζα. Ένιωθα γεμάτη ενέργεια, πιο ελαφριά και βέβαια το φούσκωμα είχε υποχωρήσει. Εντελώς. Άρχισα να βάζω ξανά την γλουτένη στην καθημερινή μου διατροφή και να νιώθω υπέροχα.

 

Το μυστικό στην μεγάλη αλλαγή δεν ήταν άλλο από τις φυτικές ίνες. Αρχικά προσπάθησα το καθημερινό μου διαιτολόγιο να έχει το λιγότερο 25 με 30 γραμμάρια την ημέρα (δηλαδή το λιγότερο 8 γραμμάρια σε κάθε γεύμα και 3- 4 γραμμάρια σε καθένα από τα 2 σνακ που κατανάλωνα ημερησίως). Ανακάτευα σπόρους chia με την βρώμη, αβοκάντο στη σάλτσα και φασόλια, κινόα και ηλιόσπορους στις σαλάτες μου.

Όχι μόνο σταμάτησα να έχω φούσκωμα αλλά ένιωθα μεγαλύτερο το αίσθημα κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άρχισα να καταναλώνω λιγότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση και έτσι να χάνω βάρος. Αν αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισα κι εγώ, μην ξεχνάς να βάζεις στην διατροφή σου λαχανικά, φρούτα, σπόρους».