Οξφόρδη: Γυναίκες, αφήστε τον καλό σας να βγαίνει μόνος του έξω, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα | 0 bovary.gr
Οξφόρδη: Γυναίκες, αφήστε τον καλό σας να βγαίνει μόνος του έξω, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα | 0 bovary.gr
28|12|2016 17:32
SHARE
MEN STORIES

Οξφόρδη: Γυναίκες, αφήστε τον καλό σας να βγαίνει μόνος του έξω, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα


Πόσες φορές έχετε τσακωθεί με το σύντροφό σας, επειδή σας αφήνει το βράδυ της Κυριακής για να δει μπάλα με τους κολλητούς του, ή να τραβιέται με την παλιοπαρέα του σε μπαράκια, πίνοντας μπύρες και λέγοντας αστεία, που εσείς δεν μπορείτε ποτέ να καταλάβετε;

 Μπορεί να έχετε τα δίκια σας όταν γκρινιάζετε, όμως  μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έρχεται όχι απλώς  να δώσει συγχωροχάρτι σε αυτές τις μικρές «παρασπονδίες», αλλά να  αποδείξει κι επιστημονικά πόσο σημαντικές είναι,  όχι μόνο γα την ψυχική αλλά και για τη σωματική υγεία των αντρών. Ο καθηγητής Robin Dunbar,  ψυχολόγος και διευθυντής της ομάδας κοινωνικών και εξελικτικών ερευνών νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ισχυρίζεται  μάλιστα με στατιστικές και ατράνταχτα στοιχεία ότι οι άντρες πρέπει τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα  να συναντιούνται με τέσσερις φίλους τους και να κάνουν μαζί δραστηριότητες: να παίζουν ποδόσφαιρο ή ράγκμπι,   να   κάνουν βόλτες, ή απλώς να πίνουν μπύρες και να συζητούν. Η μελέτη έδειξε πως δύο στους πέντε άντρες  στο Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρνουν να βλέπουν τους φίλους τους μια φορά την εβδομάδα, ενώ οι περισσότεροι δυσκολεύονται ακόμα και για αυτό, γεγονός που δρα αρνητικά  και επηρεάζει  τόσο την απόδοσή τους στη δουλειά, όσο και τη συμπεριφορά τους μέσα στις σχέσεις τους. Οι περισσότεροι από εμάς  το  ένα πέμπτο της μέρας επικοινωνούμε διαδικτυακά με άλλους ανθρώπους, είτε μέσω μηνυμάτων  είτε μέσω τηλεφώνου, αλλά σπανίως έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε  δια ζώσης. Η μελέτη  υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για τους άντρες να έχουν ζωντανή επικοινωνία  με τους φίλους τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες που μπορούν ακόμα και μιλώντας στο τηλέφωνο να είναι πιο εξομολογητικές  για να διατηρούν τις φιλικές τους σχέσεις. 
 

Η ζωντανή αλληλεπίδραση για τους άντρες είναι πηγή  έμπνευσης και αναζωογόνησης, λένε οι μελετητές, οπότε μάλλον μόνο θα ωφεληθούμε, αν σταματήσουμε να παραπονιόμαστε κάθε φορά που μένουμε μόνες στο σπίτι. Γι’ αυτό μας προτρέπουν να τους ενισχύουμε αυτήν  τους την τάση,  λέγοντας πως έτσι  θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, αλλά και την μεταξύ μας επαφή.  

Το περίεργο είναι πως οι υπεύθυνοι της έρευνας προτείνουν στους άντρες να συναντιούνται ανά τέσσερις. Αυτό συμβαίνει, γιατί σε έναν  μεγαλύτερο κύκλο οι άνθρωποι δυσκολεύονται να γελάσουν με την καρδιά τους. Το γέλιο  όμως είναι σημαντικό για την προσωπική μας ευτυχία,  γιατί παράγει ενδορφίνες και  μας  δίνει την αίσθηση ότι είμαστε καλά.  Οι ερευνητές  λοιπόν προτείνουν τις τετράδες ως τον πιο  ιδανικό συνδυασμό για εξόδους, προκείμενου να επιτευχθεί  ο στόχος και να ξεσπάσουμε σε γέλια, που θα μας απαλλάξουν από τις σκοτούρες, έστω προσωρινά.  Επιστρέφοντας στη ρουτίνα, θα έχουμε δυνάμεις να αντεπεξέρθουμε  στα όποια προβλήματα,  αλλά και μεγαλύτερη διάθεση να επικοινωνήσουμε επί της ουσίας με τα άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντός μας. 

Επιπλέον οι ανδρικές συναντήσεις δημιουργούν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς, κι έτσι η ζωή   των συντρόφων μας  βελτιώνεται   εμφανώς. Οι άντρες άλλωστε, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές,  έχουν την προδιάθεση να στενοχωριούνται που περισσότερο για τις οικονομικές δυσκολίες,  ή τα εργασιακά τους προβλήματα,  γεγονός που έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους άρα και στη σχέση τους.  Αν βελτιωθεί, λένε, η εσωτερική τους κατάσταση, τότε θα γίνουν πιο δημιουργικοί και πιο τρυφεροί. 

Συμπέρασμα: ας αφήσουμε τους καλούς μας να χαλαρώνουν με τους κολλητούς του, για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Παράλληλα, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να  βρεθούμε  με  τις δικές μας  φίλες  και να απολαύσουμε  τις κοριτσοσυζητήσεις που μόνο εμείς καταλαβαίνουμε, γιατί κι εμείς με τη σειρά μας  χρειαζόμαστε διαλλείματα και ανανέωση, κι ας μην το λέει η έρευνα.