shutterstock
shutterstock
SELF-MARRIAGE

Γάμος χωρίς... γαμπρό- Μια γυναίκα εξηγεί γιατί αποφάσισε να παντρευτεί τον εαυτό της


Σε μια τελετή γάμου, όπως συνηθίζεται, τα απαραίτητα συστατικά είναι η νύφη και ο γαμπρός που πρόκειται να ενωθούν με όρκους πίστης και αγάπης. Παρόλα αυτά, αυτό συνέβαινε μάλλον μέχρι πριν από λίγο καιρό, αφού στον επόμενο γάμο που θα βρεθείτε καλεσμένοι ενδέχεται να μην υπάρχει το έτερον ήμισυ, μιας και ένας άνθρωπος μπορεί πια να παντρευτεί τον ίδιο του τον εαυτό.

Περίεργο; Κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό και το συγκεκριμένο «κίνημα» ονομάζεται self- marriage, ενώ οι σύμβουλοι και οι διοργανωτές αυτού του τύπου γάμων εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο.

Για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι δημιουργήθηκε στον Καναδά η υπηρεσία Marry Yourself Vancouver, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και επαγγελματίες που αναλαμβάνουν τη φωτογράφιση στο γάμο.

Η Ρεμπέκα Τρέιστερ, συγγραφέας του βιβλίου «All the Single Ladies: Unmarried Women and the Rise of an Independent Nation» εξηγεί πως δεν πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία, αφού όποια γυναίκα αποφασίσει να προβεί σε μια τέτοιου είδους δέσμευση, δεν θα πληρώσει κανένα είδος φόρου, αντιθέτως έχει να κάνει περισσότερο με μια κόντρα στην παράδοση, αφού για γενιές ολόκληρες, αν οι γυναίκες επεδίωκαν την οικονομική σταθερότητα και μια σεξουαλική ζωή αποδεκτή από την κοινωνία ή ακόμα και να αποκτήσουν παιδιά, όλοι αυτοί οι σκοποί έπρεπε να πραγματοποιούνται στα πλαίσια του θεσμού του γάμου.

Ο γάμος μεταξύ δυο ανθρώπων γνωρίζει μείωση. Στις ΗΠΑ το μισό ποσοστό των ενηλίκων είναι παντρεμένοι σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 από το Κέντρο Ερευνών Pew. Το 1960 μάλιστα, 71% των ανθρώπων από 18 ετών και πάνω νυμφεύονταν, ενώ τώρα πια αυτό ανέρχεται στο 51%. Επιπλέον, φαίνεται πως οι άνθρωποι περιμένουν πιο πολύ μέχρι το γάμο: ο μέσος όρος ηλικίας για τον πρώτο γάμο μιας νύφης είναι 26.5 και για τους γαμπρούς 28.7.

Η Ρεμπέκα Τρέιστερ συμπληρώνει: « Η κουλτούρα μας απαιτεί να αντιμετωπίζουμε το γάμο ως το πιο συναρπαστικό γεγονός στη ζωή, αλλά αν παντρευτείτε τον εαυτό σας, τότε μπορείτε να πείτε, ότι η ζωή σας έχει αποκτήσει ουσία και σημασία, όπως ακριβώς εκείνη του ανθρώπου που παντρεύτηκε το άλλο του μισό.

Η Ερικα Αντερσον, μια άλλη γυναίκα, παντρεύτηκε στο παρελθόν τον έρωτα των φοιτητικών της χρόνων και μετακόμισαν στην Ευρώπη όπου και έζησαν μέχρι την ηλικία των 30 της, όταν αποφάσισε να χωρίσουν.

Μετακόμισε και πάλι, συγκεκριμένα στο Μπρούκλιν, άρχισε να βγαίνει ραντεβού με άλλους άνδρες αλλά καμία από τις νέες τις σχέσεις δεν κράτησε. Ετσι, σκέφτηκε να γράψει ένα βιβλίο, αυτό που πάντοτε ονειρευόταν. Φόρεσε λοιπόν το παλιό δαχτυλίδι αρραβώνων και αυτό λειτούργησε ως υπενθύμιση. Μια βραδιά κατά την έξοδο της σε ένα μπαρ, ένας άνδρας παρατήρησε το δαχτυλίδι στο χέρι της και τη ρώτησε ποιος είναι ο τυχερός. Εκείνη, αφού κοίταξε το χέρι της απάντησε με χιούμορ «Εγώ!». Αυτή της η απάντηση όμως της δημιούργησε κι άλλες σκέψεις, όπως να δεσμευτεί με τον ίδιο της τον εαυτό. Αλλωστε, όπως εξηγεί, όταν μια γυναίκα είναι single, η κοινωνία θεωρεί πως δεν έχει επιλεγεί από κάποιον άλλον άνθρωπο για αυτό και ζει μια μοναχική ζωή. Επέλεξε λοιπόν να διαλέξει η ίδια τον εαυτό της!

Σχεδίασε το γάμο της και διατήρησε την απλότητα. Βρήκε το κατάλληλο φόρεμα, ένα ζευγάρι ρετρό πέδιλα που πρόσθεσαν λίγη από την αίγλη των ‘60s στην εμφάνιση της και φόρεσε ένα ροζ – χρυσό βραχιόλι που έγραφε επάνω «Σε διάλεξα» στα γαλλικά.

Η αλήθεια είναι πως δεν κατανόησαν όλοι το σκοπό αυτού του γάμου. Ο πατέρας της αναρωτήθηκε αν πρόκειται για αληθινό γεγονός, ένας γνωστός της είπε πως ήταν μια πράξη ναρκισσισμού. Όμως η Ερικα απάντησε ότι το να είσαι ο εαυτός σου και το να αγαπάς τον εαυτό σου, είναι το νόημα και είναι για καλό. Πρόσθεσε πως «ελευθερία» σημαίνει να μπορεί κανείς να διαλέξει ελεύθερα το δικό του μονοπάτι. Και το να παντρευτεί κανείς τον ίδιο του τον εαυτό σημαίνει «ναι» σε κάτι καινούριο.