Γιατί το πρωινό μπορεί να γίνει το χειρότερο γεύμα για την υγεία σου  | 0 bovary.gr
Γιατί το πρωινό μπορεί να γίνει το χειρότερο γεύμα για την υγεία σου | 0 bovary.gr
BREAKFAST TIME

Γιατί το πρωινό μπορεί να γίνει το χειρότερο γεύμα για την υγεία σου


Πρωινό. Γεμίζει τις αποθήκες ενέργειας του οργανισμού για το ξεκίνημα της μέρας μας, θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας αλλάζει τη διάθεση.

Το πρωί να «τρως σαν βασιλιάς», έλεγαν οι παλιοί. Ομως, τελικά, ένα βαρύ πρωινό που μοιάζει... με μεσημεριανό, μήπως δεν είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία σου; Ενα νέο βιβλίο δίνει μια άλλη οπτική στα πραγματά που μέχρι πρότινος πιστεύαμε. Ενα βαρύ, πλούσιο πρωινό μπορεί τελικά να μην είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας, όπως υποστήριζαν μέχρι τώρα εκατοντάδες μελέτες ανά τον κόσμο. Ενας καθηγητής διατείνεται ότι ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι «καταστροφικό».

 

Ερευνα του καθηγητή Terence Kealey για το νέο του βιβλίο υποστηρίζει ότι τα δημητριακά που είναι φορτωμένα με υδατάνθρακες και ζάχαρη, μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή επιλογή για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ιδιαιτέρως για τους διαβητικούς.

O καθηγητής στο βιβλίο του «Breakfast is a Dangerous Meal» (Το Πρωινό είναι ένα επικίνδυνο γεύμα) ανοίγει ένα παραθυράκι στον τρόπο που τρώμε πρωινό και συζητά αν θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε για να φάμε το πρώτο μας γεύμα... λίγο πιο μετά. Ενα πείραμα τον οδήγησε σε νέα συμπεράσματα.

Ο γιατρός διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2 το 2010 και παρατήρησε ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του ανέβαιναν επικίνδυνα μετά την κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού, πολύ νωρίς το πρωί. Ο Kealey είδε διαφορά όταν κατανάλωσε το πρωινό του λίγο πιο μετά μέσα στη μέρα. Τα επίπεδα γλυκόζης παρέμεναν σταθερά. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι το να κόψει κάποιος το πρωινό από την καθημερινότητά του δεν είναι η σωστή επιλογή. Ωστόσο αυτοί που έχουν εμφανίσει διαβήτη μπορεί να ωφεληθούν καταναλώνοντας πιο αργά το πρώτο γεύμα της ημέρας που βέβαια πρέπει να είναι υγιεινό, χωρίς σάκχαρα και λιπαρά.

Πολλές τροφές που καταναλώνονται για πρωινό έχουν «κενές θερμίδες»  και επιβαρύνουν τον οργανισμό. Η έρευνα του Kealey έδειξε ότι τελικά το πρωί μπορεί να μην είναι ο «βασιλιάς» των γευμάτων μέσα στη μέρα και αυτή η άποψη έχει τεθεί από την βιομηχανία των προϊόντων που καταναλώνονται πρωί (πχ δημητριακά κ.α) για εμπορικούς λόγους. Οι θέσεις αυτές δημοσιεύτηκαν σε άρθρο της Daily Mail.