Τα τελευταία 30 χρόνια το ποσοστό παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί και η αύξηση στην εμφάνιση του διαβήτη είναι αδιάκοπη.
Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του διαβήτη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, εγκεφαλικού αλλά και εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Από ότι όλα δείχνουν κάτι έχει αλλάξει στις διατροφικές συνήθειες, στον τρόπο ζωής και το περιβάλλον και προκαλεί αυτές τις ασθένειες.
Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που «καίνε», επομένως αυτή ανισορροπία προκαλεί την παχυσαρκία, που με τη σειρά της φέρνει τη νόσο του διαβήτη.
Ο πιο πιθανός ένοχος αυτής της εξέλιξης είναι η ζάχαρη, ανεξαρτήτου ποσότητας, καθώς αυτός ο υδατάνθρακας έχει συγκεκριμένες σωματικές, μεταβολικές και ορμονικές επιδράσεις στον άνθρωπο.
Αν και ο ρόλος των σακχάρων και των γλυκών είχε υποτιμηθεί στο παρελθόν, οι ειδικοί καθώς και οι αρχές έχουν πια αντιδράσει στην απειλή ότι η ζάχαρη είναι μια μεγάλη αιτία της παχυσαρκίας και του διαβήτη και θα πρέπει να φορολογείται βαριά ή να ρυθμιστεί προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση της.
Αυτό δεν προκύπτει επειδή πιστεύουν πως η ζάχαρη προκαλεί άμεσα μια ασθένεια, αλλά μάλλον επειδή πιστεύουν ότι αυτός ο υδατάνθρακας αποτελεί απλώς «κενές θερμίδες» που οι άνθρωποι καταναλώνουν σε υπερβολικό βαθμό επειδή είναι εύγευστος.
Με αυτή τη λογική εκτοπίζει άλλα θρεπτικά στοιχεία της διατροφής ή απλά προσθέτει «άχρηστες» και περιττές θερμίδες στο σώμα, οι οποίες παχαίνουν.