Pexels
Pexels
HAPPY MARRIAGES

Τα 7 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι σε ευτυχισμένους γάμους


Δεν υπάρχει συνταγή για έναν επιτυχημένο γάμο. Οι σχέσεις θέλουν να τις καλλιεργείς, να τις φροντίζεις με επιμέλεια.

«Αν υπάρχει αγάπη, όλα λύνονται», λένε οι παλιοί. Αλλά τελικά τι είναι αυτό που συνιστά «την αγάπη» μεταξύ δύο συντρόφων που έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν στη ζωή; Ποια είναι τα συστατικά μιας συζυγικής σχέσης που διαρκεί στο χρόνο, που υπερνικά τα εμπόδια, που έχει αντοχές, που αποκτά γερά θεμέλια; Εμπιστοσύνη, φιλία, επικοινωνία, συμβιβασμός. Αν θα μπορούσαν να οριστούν με λέξεις αυτά τα συστατικά θα ήταν αυτές. 8 πράγματα κάνουν οι άνθρωποι που απολαμβάνουν έναν ευτυχισμένο γάμο...

1) Ο ένας αποδέχεται τον άλλον: Αποδοχή. Αυτή είναι η λέξη- κλειδί. Αποδέχομαι τον άλλο θα πει εκτιμώ τα προτερήματά του, αγκαλιάζω τα ελαττώματά του, ενώ παράλληλα σέβομαι τον εαυτό μου. Οταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να παντρευτούν, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να σεβαστούν τις διαφορές τους. Οι συνήθειες του ενός θα γίνουν σύντομα μέρος της καθημερινότητας του άλλου και οφείλει να τις δεχτεί για μια αρμονική συμβίωση.

2) Εκτιμούν αυτά που έχουν: Η ζωή των άλλων δεν τους επηρεάζει. Δεν μπαίνουν σε διαδικασία διαρκούς σύγκρισης: «Τι σπίτι έχουν αυτοί, τι σπίτι έχουμε εμείς». Οχι. Νιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουν, αναγνωρίζουν την αξία του συντρόφου τους, ξέρουν ότι κάθε ζευγάρι έχει τις δικές του δυσκολίες και τις δικές του προκλήσεις.

3) Στήριξη στους στόχους του άλλου: Αγαπώ σημαίνει μεταξύ άλλων και θέλω να δω τον άλλο να προχωρά και να φτάνει ψηλά. Κάθε σύντροφος έχει το δικό του όραμα, τα δικά του ενδιαφέροντα, τις δικές του δραστηριότητες. Είναι ωραίο, όμως, ο άλλος σύντροφος να τα αποδέχεται όλα αυτά και να τα αγκαλιάζει. Να τα σέβεται, να τα στηρίζει, να προσπαθεί όπως μπορεί και να εκείνος γι'αυτά δείχνοντας κατανόηση.

4) Προσωπική πρόοδος: Αν η συζυγική σχέση θέλετε να έχει μέλλον θα πρέπει να υπάρχει και προσωπική πρόοδος, δηλαδή οι δύο σύζυγοι να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, να «δουλεύουν» τις αδυναμίες τους και να μην προσπαθούν να αλλάξει ο ένας τον χαρακτήρα του άλλου.

5) Οι σύζυγοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι... από μόνοι τους: Μην περιμένετε ο γάμος από μόνος του να φέρει την ευτυχία. Η ευτυχία είναι μικρές καθημερινές στιγμές χαράς. Ο γάμος δεν είναι το μέσο για την προσωπική ολοκλήρωση είναι μια πτυχή της.

6) Πάθος: Τα δυνατά συναισθήματα, η ένταση, η ενέργεια, ο ενθουσιασμός, η χαρά και η θέληση για ζωή. Αυτά που οι σύζυγοι θα πρέπει να έχουν στην κάθε τους μέρα. Χωρίς πάθος ο γάμος βιώνεται ως κάτι ανιαρό και βαρετό.

7) Γέλιο: Ενα από τα συστατικά ενός ευτυχισμένου γάμου είναι και το γέλιο. Οταν οι δύο σύζυγοι γελούν, όλα μπορούν να ξεπεραστούν, η σχέση αναζωογονείται, νιώθουν παιδιά. Οφείλουν να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στη σχέση τους, να μοιράζονται δραστηριότητες, να βρίσκουν ευκαιρίες να χαλαρώνουν.