shutterstock
shutterstock
ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ

Ιωση με έντονο βήχα βρέθηκε ότι αυξάνει το... βάρος


Πρόσφατα αναφέρθηκαν κρούσματα δέκα χιλιάδων ανθρώπων στη Βρετανία, που υπέφεραν από έντονο βήχα από τον ιό adenovirus, που προκαλεί πνευμονία.

Η λοίμωξη είναι παρόμοια με εκείνη του κοινού κρυολογήματος και χαρακτηρίζεται από δυσάρεστο και ενοχλητικό βήχα, με τα αντιβιοτικά να μην βοηθούν την κατάσταση και να μην λύνουν το πρόβλημα.

Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να αποτελέσει αιτία αύξησης σωματικού βάρους σε ορισμένους ανθρώπους.

Προηγούμενη μελέτη, όπως αναφέρεται στην dailymail, έδειξε ότι ένας τύπος του ιού που μολύνει τους ανθρώπους, προκαλεί την αύξηση του βάρους σε πτηνά.

Σύμφωνα με τον Dr Richard Atkinson, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin, υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν, γιατί ο adenovirus ιός παχαίνει τα ζώα:

  • Αυξάνει την πρόσληψη της γλυκόζης από το αίμα και τη μετατρέπει σε λίπος.
  • Αυξάνει την δημιουργία μορίων λίπους μέσω της συνθάσης λιπαρού οξέος, ένα ένζυμο που δημιουργεί λίπος.
  • Τα λιπώδη κύτταρα μεγαλώνουν και ο οργανισμός δημιουργεί περισσότερα.

Ο συγκεκριμένος ιός μολύνει τους αεραγωγούς του αναπνευστικού συστήματος και τον εντερικό σωλήνα, προκαλώντας πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Ο βήχας, ο πυρετός, η καταρροή, ο πονόλαιμος, η κόπωση είναι μερικά από τα συμπτώματα και οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση άφθονου νερού.

Παράλληλα, θα πρέπει να βάζετε ένα χαρτομάντιλο στο στόμα σας όταν βήχετε και να φροντίζετε την υγιεινή των χεριών σας, για να μη μολύνετε και άλλους ανθρώπους.