Pexels
Pexels
14|01|2017 10:31
SHARE
ΑΛΛΑΞΕ ΔΙΑΘΕΣΗ

Αλλαξε τη διάθεσή σου (προς το καλύτερο) με 10 τρόπους -Απλά και ανέξοδα


Όλοι έχουμε μερικές μέρες που αισθανόμαστε πεσμένοι ψυχολογικά, χωρίς κανέναν συγκεκριμένο λόγο.

Η αλήθεια είναι πως  πάντα πίσω από τις  μικρές κακοκεφιές μας, υπάρχει  μια αιτία, που δεν είναι άλλη από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τους ασφυκτικούς ρυθμούς που ζούμε. Πολλοί για να ανανεώνονται ξεκινούν ένα χόμπι, κάνουν γυμναστική, ή οργανώνουν ένα ταξίδι. Όμως υπάρχουν και λιγότερο πολυέξοδοι τρόποι για να  αλλάξετε τη διάθεσή σας.

1) Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό

 Οι συνήθειες είναι η δεύτερη φύση μας, αλλά καλό είναι πού και πού να εξερευνούμε νέα πεδία, για να ανανεωνόμαστε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι φαντασμαγορικό, απλώς προσπαθήστε να γίνετε πιο ευρηματικοί κι ευφάνταστοι σε σχέση με το καθημερινό σας πρόγραμμα. Για παράδειγμα, πάρτε έναν άλλο δρόμο από τον συνηθισμένο για να πάτε στη δουλειά κι εξερευνήστε μια καινούργια πλευρά της πόλης. Καλέστε τους φίλους  σας να σε μια καινούργια σοκολατερί, ή απλώς βρείτε μια παράξενη συνταγή και μαγειρέψτε κάτι διαφορετικό. Θα δείτε πως αυτές οι μικρές  «παρεκκλίσεις» θα σας ανεβάσουν.

2) Βρείτε τι σας κάνει να γελάτε

 Το γέλιο παράγει ενδορφίνες και ντοπαμίνες, που δρουν καταλυτικά στην ψυχολογία. Οπότε βρείτε τι σας κάνει να γελάτε -ένα αστείο βιντεάκι με τον σκύλο σας, μια φωτογραφία, μια ταινία  πιθανόν- κι αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα  σε αυτό. Ακόμα και πέντε λεπτά γέλιου είναι αρκετά για να τονώσετε τον οργανισμό σας.

3) Φτιάξτε έναν φάκελο αισιοδοξίας

 Κάθε φορά που κάποιος σας λέει κάτι ενθαρρυντικό,  ή σας κάνει ένα κομπλιμέντο, σημειώστε το. Αν μάλιστα σας το στέλνει σε μήνυμα ή μειλ, είναι ακόμα πιο εύκολο, μπορείτε απλώς να το αποθηκεύσετε. Ανατρέξτε στον «μικρό σας θησαυρό» κάθε φορά που νιώθετε χάλια και θα δείτε πως τα θετικά σχόλια των άλλων ανθρώπων θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε δυνάμεις.

4) Κάντε έναν περίπατο

 Το περπάτημα είναι εξαιρετικά βοηθητικό στην ψυχολογία, συν ότι αποτελεί και μια καλή σωματική άσκηση.   Μπορεί όταν αισθανόμαστε κατάθλιψη να μην θέλουμε να δούμε κανέναν, αλλά αν πάρετε την απόφαση να βγείτε από το σπίτι, όταν σας κατακλύζουν μαύρα σύννεφα, θα νιώσετε μια σημαντική αλλαγή. Μπορείτε απλώς να περπατήσετε στη γειτονιά σας και να παρατηρήσετε πράγματα που διαφεύγουν της προσοχής σας τις υπόλοιπες μέρες. Ή να χαζέψετε τους δρόμους, χωρίς άγχος. Αν μπορείτε να βρεθείτε σε πάρκο, τότε ακόμα καλύτερα.  

5) Δείτε τα αστέρια

Στις μεγάλες πόλεις είναι λίγο δύσκολο, αλλά όποτε έχετε την ευκαιρία, πηγαίνετε σε ένα μέρος όπου μπορείτε να δείτε τον ουρανό και  μείνετε για λίγο σιωπηλοί,  κοιτώντας το άπειρο. Είναι απίστευτα χαλαρωτικό και αναζωογονητικό.

6) Πετάξτε όσα σας στενοχωρούν

Καθημερινά χρησιμοποιούμε το ίντερνετ σε υπερβολικό βαθμό: ελέγξτε ποιες σελίδες επισκέπτεστε συχνά ή με ποιους ανθρώπους μιλάτε,  ποια προφίλ χαζεύετε, ή ακόμα χειρότερα παρακολουθείτε. Αν όλα αυτά σας δημιουργούν θλίψη, σταματήστε να το κάνετε. Αρκετά προβλήματα δεν έχετε από μόνοι σας;

7) Κάντε zoom σε όμορφα πράγματα

 Η ζωή είναι γεμάτη μικρές στιγμές ομορφιάς και ποίησης. Τις βλέπουμε όλοι, αλλά συνήθως γρήγορα τις ξεχνάμε γρήγορα,  ή τις προσπερνάμε. Καιρός λοιπόν να αποκτήσετε ένα μικρό χόμπι: πάρτε το κινητό σας και φωτογραφίστε όσα πράγματα σας αρέσουν.  Έτσι θα μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτά κάθε φορά που νιώθετε χάλια.  Όμως και  μόνο το γεγονός ότι θα μπείτε σε αυτή τη διαδικασία είναι  θετικό, γιατί θα μάθετε να παρατηρείτε περισσότερο όσα περνούν γύρω σας.

8) Πάρτε κάποιον μια δυνατή αγκαλιά

  Σύμφωνα με μελέτες  άνθρωποι που δέχονται ή δίνουν χάδια, είναι πιο χαρούμενοι.  Οπότε μην ντρέπεστε, δεν υπάρχει κάποιο πλάσμα που να αρνείται μια δυνατή αγκαλιά. Κάντε το απενοχοποιημένα και χωρίς να περιμένετε τίποτα. Όλοι θα δεχτούν με ενθουσιασμό την κίνησή  σας, αρκεί να μην  σταματάτε τυχαία περαστικούς στο δρόμο.

9) Κάντε μια δουλειά με τα χέρια σας

 Οι περισσότεροι σήμερα χρησιμοποιούν τα χέρια τους μόνο για να πληκτρολογούν. Αν όμως αφιερώστε λίγη ώρα κάθε μέρα να φτιάξετε κάτι,  θα νιώσετε πολύ πιο δημιουργικοί και η δημιουργικότητα, ως γνωστό, είναι πηγή χαράς. Οπότε μαγειρέψτε, δοκιμάστε μια κατασκευή, ή απλώς κάντε μια ζωγραφιά:  θα σας ξεκουράσει απίστευτα.

10) Κάντε τρία λεπτά διάλειμμα

Όσο πιεσμένοι κι αν είστε, φροντίστε να σταματάτε  ανά τακτά χρονικά διαστήματα  τη δουλειά σας και να ξεκουράζετε το μυαλό σας.  Αν τα αθροίσετε όλα μαζί,  δεν πρόκειται να χάσετε πάνω από μισή ώρα την ημέρα, άρα  δεν χάλασε κι ο κόσμος. Δεν χρειάζεται να κάνετε διαλογισμό απαραίτητα, ή να γίνετε γιόγκι, αρκεί να κλείσετε λίγο τα μάτια σας,  ή να  ακούσετε το αγαπημένο σας κομμάτι.